Marita Laukkanen

Marita Laukkanen

Ledande forskare, forskningsledare, PhD

Forskningsområden: energipolitik energibeskattning klimatpolitik internationella klimatfördrag miljöstöd miljöskatter

Aktuella projekt: BCDC Energy

[email protected]

Tel. +358 295 519 429

Marita Laukkanen är ledande forskare och forskningsledare på Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) och docent i nationalekonomi vid Helsingfors universitet. Marita forskar i miljö- och energifrågor. Hon är speciellt insatt i kostnadseffektiva styrmetoder, utvärdering av miljöpolitik och internationellt miljösamarbete.

I sin aktuella forskning granskar Marita förändringar i energisystemet som är nödvändiga för övergången till ett koldioxidsnålt samhälle, energibeskattningens effekter och de internationella miljöavtalens funktion. Vid sidan av forskningen engagerar sig Marita i att främja dialogen mellan vetenskap och politik i frågor som gäller energi och miljö. Hon är medlem i Finlands klimatpanel och vice ordförande för den nationella kommittén för Future Earth Finland.

Marita har arbetat på VATT sedan 2010. Hon är PhD från University of California (Berkeley) och har internationell arbetserfarenhet från det italienska forskningsinstitutet Fondazione Eni Enrico Mattei samt från Massachusetts Institute of Technology och Toulouse School of Economics.