Spetsforskningsenheten för skatteforskning

Tidpunkt för projektet : 2022 - Pågående

De moderna välfärdsstaterna samlar in en stor del av nationalprodukten i form av skatteinkomster och därför påverkar skattesystemet avsevärt den ekonomiska verksamheten. Beskattning behövs också för att lösa miljö- och hälsoproblem samt för att uppnå en rättvis inkomstfördelning.

FIT

Vid spetsforskningsenheten för skatteforskning undersöker man alla delområden inom beskattning genom att mångsidigt utnyttja bland annat omfattande registermaterial, enkätmaterial och stickprov samt genom att skapa ny teori. I undersökningen utmanas tidigare uppfattningar om hur beskattningen påverkar företagens och de privata skattebetalarnas verksamhet, och resultaten kan på ett väsentligt sätt påverka de samhällspolitiska rekommendationerna om ett bra skattesystem.

Forskningen genomförs som ett samarbete mellan finländska institutioner som bedriver ekonomisk skatteforskning på hög nivå och internationella toppforskare inom branschen. 

Forskningen finansieras av: Finlands Akademi

Ansvarig forskare: Tuomas Kosonen, [email protected], +358 295 519 440

Aliisa KoivistoAnna SahariEssi EerolaJouko VerhoKari HämäläinenKimmo PalanneMarita LaukkanenTeemu LyytikäinenTerhi RavaskaToni JuutiTuomas KosonenTuomas MatikkaTuomo VirkolaTuuli Paukkeri Finlands AkademiHöjdpunktSpetsforskningsenheten för skatteforskningSpetsforskningsenheten för skatteforskningTuomas Kosonen