Verotutkimuksen huippuyksikkö

Hankkeen ajankohta : 2022 - Käynnissä

Verojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi talouden toimintaan, koska modernit hyvinvointivaltiot keräävät niin suuren osan kansantuotteesta verotuloina. Verotusta tarvitaan myös ympäristö- ja terveysongelmien ratkaisussa sekä oikeudenmukaisen tulonjaon saavuttamisessa.

Kolikkokasoja

Tässä hankkeessa tutkitaan kaikkia verotuksen osa-alueita monipuolisesti hyödyntämällä mm. laajoja rekisteriaineistoja, kyselyaineistoja ja satunnaiskokeita sekä muodostamalla uutta teoriaa. Tutkimusohjelma haastaa aiempia käsityksiä verotuksen vaikutuksista yritysten ja yksityisten veronmaksajien toimintaan ja sen tulokset voivat vaikuttaa olennaisella tavalla hyvää verojärjestelmää koskeviin yhteiskuntapoliittisiin suosituksiin.

Tutkimus tehdään yhteistyönä suomalaisten korkeatasoista taloustieteellistä verotutkimusta tekevien instituutioiden kesken ja muiden alan kansainvälisten huippututkijoiden kanssa. Huippuyksikössä ovat mukana Tampereen yliopisto, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT sekä Helsingin yliopisto.

Tuomas Kosonen [email protected]

Aliisa KoivistoAnna SahariEssi EerolaJouko VerhoKari HämäläinenKimmo PalanneMarita LaukkanenTeemu LyytikäinenTerhi RavaskaToni JuutiTuomas KosonenTuomas MatikkaTuomo VirkolaTuuli Paukkeri NostoSuomen AkatemiaTuomas KosonenVerotutkimuksen huippuyksikköVerotutkimuksen huippuyksikkö