Verotutkimuksen huippuyksikkö

Hankkeen ajankohta : 2022 - Käynnissä

Modernit hyvinvointivaltiot keräävät suuren osan kansantuotteesta verotuloina, ja siksi verojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi talouden toimintaan. Verotusta tarvitaan myös ympäristö- ja terveysongelmien ratkaisussa sekä oikeudenmukaisen tulonjaon saavuttamisessa.

FIT

Verotutkimuksen huippuyksikössä tutkitaan kaikkia verotuksen osa-alueita hyödyntämällä monipuolisesti muun muassa laajoja rekisteriaineistoja, kyselyaineistoja ja satunnaiskokeita sekä luomalla uutta teoriaa. Tutkimuksessa haastetaan aiempia käsityksiä verotuksen vaikutuksista yritysten ja yksityisten veronmaksajien toimintaan, ja sen tulokset voivat vaikuttaa olennaisella tavalla hyvää verojärjestelmää koskeviin yhteiskuntapoliittisiin suosituksiin.

Tutkimus tehdään yhteistyönä suomalaisten korkeatasoista taloustieteellistä verotutkimusta tekevien instituutioiden kesken ja alan kansainvälisten huippututkijoiden kanssa. Huippuyksikössä ovat mukana Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, Tampereen yliopisto ja Helsingin yliopisto. 

Tutkimusta rahoittaa: Suomen Akatemia 

Vastuututkija: Tuomas Kosonen, [email protected], +358 295 519 440

Aliisa KoivistoAnna SahariEssi EerolaJouko VerhoKari HämäläinenKimmo PalanneMarita LaukkanenTeemu LyytikäinenTerhi RavaskaToni JuutiTuomas KosonenTuomas MatikkaTuomo VirkolaTuuli Paukkeri NostoSuomen AkatemiaTuomas KosonenVerotutkimuksen huippuyksikköVerotutkimuksen huippuyksikkö