Tuoreimmat uutiset ja tiedotteet

 • Talouden tilannehuone tukee nopeaa päätöksentekoa koronaviruskriisissä

  Uutinen 16.7.2020

  Talouden tilannehuone tukee nopeaa päätöksentekoa koronaviruskriisissä

  Helsinki GSE:n, VATT:n ja Tilastokeskuksen tavoitteena on tarjota lähes reaaliaikaista tietoa kehityksestä yrityssektorilla, työmarkkinoilla ja koko yhteiskunnassa. Tuoreimmassa analyysissä (16.7.) tarkastellaan talouden kehitystä niin yritysten, työmarkkinoiden kuin kotitalouksienkin näkökulmasta.

 • VATT 2010-luvulla: Ekonomistiajattelua julkiseen keskusteluun

  Uutinen 9.7.2020

  VATT 2010-luvulla: Ekonomistiajattelua julkiseen keskusteluun

  Ruotsissa virkamiehenä työskentelevästä Juhana Vartiaisesta tuli VATT:n ylijohtaja, koska hän koki velvollisuudekseen patistaa suomalaiset huolehtimaan kestävyysvajeesta. ”Samalla tavalla kuin lääkärit puolustavat rokotuksia, taloustieteilijöiden pitää uskaltaa tuoda ekonomistiajattelua yhteiskun...

 • 30 vuotta tutkimusta: Asumisen tuet ja verot

  Uutinen 8.7.2020

  30 vuotta tutkimusta: Asumisen tuet ja verot

  VATT:n 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaisemme vuoden aikana teemanostoja keskeisiltä tutkimusalueiltamme. Sarjan toisessa koosteessa tarkastelemme asumisen tukiin ja veroihin liittyvää tutkimusta. 

 • Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista

  Tiedote 29.6.2020

  Tutkimus: Suojamaskien käyttöpakko ei lisännyt liikkumista

  Suojamaskien käyttöpakko vähensi hieman ihmisten liikkuvuutta lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä aikavälillä päätöksellä ei ollut vaikutusta liikkuvuuteen. Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jossa tutkittiin suojamaskien käyttöpakon vaikutuksia liikkuvuuteen Saksassa.

 • Tutkijat: EU:n yhteisveropohja söisi Suomen yhteisöverotuottoja

  Tiedote 18.6.2020

  Tutkijat: EU:n yhteisveropohja söisi Suomen yhteisöverotuottoja

  Suomen yhteisöveropohja pienenisi noin 16% nykyisestä siirryttäessä Euroopan komission direktiiviesityksen mukaiseen yhteiseen yhdistettyyn veropohjaan (CCCTB), arvioidaan VATTin tutkijoiden tuoreessa raportissa. Syynä tähän ovat erityisesti komission esitykseen sisältyvät mahdollisuus konsernien...

 • Tutkimus: Työpaikan menetys lisää kuolemanriskiä

  Tiedote 9.6.2020

  Tutkimus: Työpaikan menetys lisää kuolemanriskiä

  Työpaikan menettäminen toimipaikan lakkauttamisen vuoksi lisää merkittävästi irtisanotun ja hänen puolisonsa kuolemanriskiä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jossa seurattiin 1990-laman aikana työpaikkansa menettäneitä ja heidän perheitään.

 • Yritysten voitonsiirrosta iso lovi verottajan kukkaroon

  Tiedote 3.6.2020

  Yritysten voitonsiirrosta iso lovi verottajan kukkaroon

  Yritysten voitonsiirto aiheuttanee Suomen verottajan kukkaroon satojen miljoonien loven. Maailmanlaajuisesti voitonsiirron seurauksena syntyneet yhteisöverojen menetykset lasketaan sadoissa miljardeissa euroissa. Tuore muistio arvioi yritysten voitonsiirron aiheuttamia verotuottomenetyksiä talous...

 • Tutkimus: Pitkä patenttisuoja lisää lääkepatenttien kiertämistä

  Tiedote 20.5.2020

  Tutkimus: Pitkä patenttisuoja lisää lääkepatenttien kiertämistä

  Patenttisuojan keston pidennys on tehoton tapa kannustaa uusien lääkkeiden kehittämiseen. Pitkä patenttisuoja kannustaa rinnakkaislääkkeiden valmistajia kiertämään alkuperäislääkkeen patenttia. Tuoreen tutkimuksen mukaan tehokkaampaa olisi myöntää lyhyempiä mutta vahvempia patentteja. Patenttisuo...

 • VATT 2000-luvulla: Uusi sukupolvi ja tieteellinen kunnianhimo

  Uutinen 15.5.2020

  VATT 2000-luvulla: Uusi sukupolvi ja tieteellinen kunnianhimo

  Aki Kangasharju oli 2000-luvulla kymmenen vuoden ajan VATT:lla tutkimusjohtajana ja vuoden verran ylijohtajana. ”Tärkeintä tutkimuslaitoksen johtamisessa yleensä on tasapainon löytäminen tieteellisen uskottavuuden, poliittisen päätöksenteon tukemisen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumi...

 • Perustulon työllisyysvaikutukset jäivät vähäisiksi

  Uutinen 6.5.2020

  Perustulon työllisyysvaikutukset jäivät vähäisiksi

  Perustulokokeilun työllisyysvaikutukset jäivät vähäisiksi ja niiden tulkintaa vaikeuttaa vuonna 2018 käyttöön otettu aktiivimalli. VATT toteutti kokeilun työllisyysvaikutusten arvioinnin.

 • Kansainvälinen rikostaloustieteen työpaja siirtyy kesälle 2021

  Uutinen 14.4.2020

  Kansainvälinen rikostaloustieteen työpaja siirtyy kesälle 2021

  Helsingissä järjestettävä kansainvälinen rikostaloustieteen työpaja siirtyy ensi kesälle. Kerromme vuoden 2021 suunnitelmista mahdollisimman pian.

 • 30 vuotta koulutustutkimusta

  Uutinen 18.3.2020

  30 vuotta koulutustutkimusta

  VATT:n 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaisemme vuoden aikana teemanostoja keskeisiltä tutkimusalueiltamme. Sarjan aloittaa koulutuksen tutkimus.

 • Koronavirustilanteen vaikutukset VATT:n toimintaan

  Uutinen 18.3.2020

  Koronavirustilanteen vaikutukset VATT:n toimintaan

  Koronavirustilanteen vuoksi VATT:n henkilökunta on siirtynyt etätyöskentelyyn. Tutkijaseminaarit ja -vierailut on toistaiseksi peruttu. Muuten toiminta jatkuu normaalisti.

 • VATT 2000-luvulla: Finanssikriisi, kestävyysvaje ja tutkimuskentän muutokset

  Uutinen 10.3.2020

  VATT 2000-luvulla: Finanssikriisi, kestävyysvaje ja tutkimuskentän muutokset

  Seija Ilmakunnaksen ylijohtajakautena vuosina 2007-2010 VATT kehittyi akateemiseksi tutkimuslaitokseksi. ”Hyödyllinen talouspoliittinen valmistelu ja hyvät talouspoliittiset suositukset voivat perustua vain laadukkaaseen tutkimukseen”, hän kiteyttää tarpeen muutokselle.

 • VATT-päivä 1.10.: VATT 30 vuotta -juhlaseminaarin aiheena työllisyys

  Uutinen 10.3.2020

  VATT-päivä 1.10.: VATT 30 vuotta -juhlaseminaarin aiheena työllisyys

  Työllisyys muodostaa perustan hyvinvointivaltion ylläpitämiselle. Siksi se on ollut yksi VATT:n keskeisiä tutkimusaiheita koko 30-vuotisen historiamme ajan. Se on myös erityisen ajankohtainen teema, sillä maamme nykyinen hallitus on sitonut politiikkansa ainutlaatuisella tavalla työllisyystavoitt...