Undersökning: Omvalda politiker har en viktig roll vid fördelningen av kommunstyrelseplatserna
Vid fördelningen av platser i kommunens styrelse klarar sig de partier bäst som har många kandidater som suttit i föregående kommunfullmäktige. De omvalda politikerna är av särskilt stor nytta vid förhandlingar mellan partier, då partier som utgångspunkt har en svår förhandlingsposition eller då förhandlingarna förs under komplexa förhållanden.
Enligt en ny undersökning genomförd av forskare vid Statens ekonomiska forskningscentral (VATT), Åbo universitet och Instituto Tecnológico Autónomo de México har partierna nytta av erfarna kommunledamöter vid fördelningen av kommunstyrelseplatserna. Ämnet undersöktes med hjälp av ett material som sammanställts från kommunfullmäktige i Finland.
Kommunstyrelserna har en viktig beredande roll i den kommunala politiken och därför är det av avgörande betydelse att förstå vad som ligger bakom partiernas representation i styrelserna. Enligt undersökningen klarar sig partier med fler fullmäktigeledamöter från föregående mandatperiod i genomsnitt bättre vid platsfördelningen mellan partierna än andra liknande partier.
- I regel följer fördelningen av kommunstyrelseplatser platsfördelningen för fullmäktige som valts vid valet, men inte helt och hållet. Vi noterade att partierna vanligtvis får fler styrelseplatser än deras antal fullmäktigeledamöter skulle förutsätta, om de har många erfarna ledamöter, sammanfattar biträdande professor Jaakko Meriläinen.
Möjliga orsaker kan exempelvis vara nätverk och förtroende som uppstått under den föregående mandatperioden som överskrider partigränser samt förhandlingsfärdigheter som man tillägnat sig under sin tid i politiken.
Undersökningen avslöjar även att omvalda politiker är av särskilt stor nytta för partiet om utgångsläget för förhandlingarna är utmanande eller förhandlingarna äger rum i komplexa förhållanden.
- De omvalda fullmäktigeledamöterna är viktiga för partierna i synnerhet då de exempelvis ideologiskt sett står långt ifrån än de övriga partierna eller då kandidater från många olika partier har blivit invalda i fullmäktige, beskriver professor Janne Tukiainen.
De extra platser som de erfarna ledamöterna bidrar med går till de erfarna ledamöterna själva.
I undersökningen utnyttjades data om kandidater, valresultat och förhandlingar efter fyra val under åren 2000–2012. Finlands valsystem som utgår från öppna kandidatlistor skapar ofta jämna val mellan erfarna politiker och nya kandidater. Detta skapar en situation som liknar den vid ett randomiserat experiment och gör det möjligt att undersöka den kausala inferensen av omvalda politiker på förhandlingarnas slutresultat.
Närmare information:
Jaakko Meriläinen, Biträdande professor, Instituto Tecnológico Autónomo de México. Tel. +52 55 8232 7639. jaakko.merilainen(@)itam.mx.
Janne Tukiainen, Professor, Åbo universitet; Ledande forskare, VATT. Tel. +358 50 308 3620. janne.tukiainen(@)utu.fi.
Undersökning:
Jaakko Meriläinen och Janne Tukiainen (2021) The Advantage of Incumbents in Coalitional Bargaining. Discussion paper No. 137. Aboa Centre for Economics.
Janne Tukiainen
Kommuner och välfärdsområden
Offentliga tjänster och lokal offentlig ekonomi
Pressmeddeland
Uutiset ja tiedotteet
kommuner
lokal demokrati
regionalpolitik