En raritet – förnybar energi på auktion
9.10.2018 Blog Anni Huhtala
Många länder i Europa har redan erfarenheter av auktioner för premier för förnybar energi. På dem har anbuden som återspeglar produktionskostnaderna hela tiden sjunkit, och i bästa fall har premierna legat nära noll, skriver Anni Huhtala.
Bild: Eksergia.fi (Flickr, CC BY 2.0)
Har du planerat att köpa el som produceras med förnybara energikällor? Kanske du redan köper vindproducerad el eller har solpaneler? Hur mycket är du beredd att betala för förnybar energi i hemmet?
Om du är kvinna är det mer sannolikt att du svarar ja, jag köper förnybar el och betalar en eller kanske några cent mer.
Ändå agerar största delen av oss inte på detta sätt. Därför produceras det inte tillräckligt mycket utsläppsfri energi på marknaden. Och ändå vill man att staten ska stödja produktionen.
Produktionsstöden för förnybar energi har slukat en relativt stor bit av finska statens kassa.
Men nu ska det bli en ändring på det hela: staten börjar ordna auktioner för elproducenter, och stöden utdelas genom anbudstävlingar.
Med andra ord kommer elproducenterna med anbud enligt vilka de förbinder sig att producera en viss mängd el med förnybara energikällor till ett uppskattat tilläggspris dvs. premie. Premien betalas av staten, skattebetalarna. De som erbjuder de lägsta premierna vinner tävlingen och börjar producera el senast tre år efter att tävlingen avgjorts.
Auktionen siktar på en årlig produktion på 1,4 terawattimmar. Som jämförelse kan man konstatera att man med vind producerar cirka 5 TWh/år.
Vad får staten av premiesystemet? En hel del pengar. Skattebetalarna behöver inte betala lika mycket som för det gamla stödsystemet. När det tidigare systemet skapades insåg man inte att tekniken utvecklas, och därför utlovades alla ett permanent garantipris. Eftersom produktionskostnaderna även inom vindkraft har sjunkit med fart blev garantipriset en bra affär för dem som kom in i systemet. Nästan riskfri för producenten och onödigt dyrt för skattebetalaren.
På en auktion är det elproducenten, dvs. anbudsgivaren, som bär pris- eller produktionskostnadsrisken.
Låter det här för bra för att vara sant i skattebetalarens öra? Vad händer om anbudsgivarna i sin tävlingsiver föreslår så låga premier att produktionen förblir olönsam? Detta hände i Storbritannien. Man har lärt sig av misstagen, och de som deltar i auktionen i Finland ska ställa säkerheter. Även underproduktion sanktioneras.
I den verkliga världen kan ju mycket annat också gå fel. Men många länder i Europa har redan erfarenheter av auktioner för premier för förnybar energi. På dem har anbuden som återspeglar produktionskostnaderna hela tiden sjunkit, och i bästa fall har premierna legat nära noll.
De så gott som obefintliga premierna säger något om hur tekniken har utvecklats. Detta har ju också varit syftet med stöden.
Målet är att staten inte ska behöva agera mäklare mellan skattebetalarna och elproducenterna, utan att förnybar och utsläppsfri energi produceras och köps på normala marknadsvillkor. Och att den smutsiga tekniken ska tyna bort antingen av sig själv eller åtminstone till följd av beskattningen av skadliga konsekvenser. Då behöver ingen känna ångest för vilka utsläpp som elavtalet medför.
Anni Huhtala
Blog
Energi, miljö och klimatpolitik
Pressmeddelande
auktioner
energi
energikonsumtion
energimarknad
förnybar energi
hushåll
stöd till förnybar energi
teknologiska utväckling
vindkraft