Verotutkimuksen huippututkimusyksikkö WP2

Hankkeen ajankohta : 2022 - Käynnissä

Osana Suomen Akatemian myöntämää Verotutkimuksen huippututkimusyksikköä vuosille 2022-2029, WP2 tutkii ympäristön ja terveyden ohjaamiseen asetettujen verojen, tukien ja sääntelyn vaikuttavuutta.

Kolikkokasoja

WP2 sisältää tutkimusta liikenteen verojen ja sääntelyn vaikutuksista liikenteen päästöihin, laajemmin eri tutkimusta eri ympäristö ja energiapolitiikan vaikuttavuudesta, ja toisaalta terveyteen liitettävien valmisteverojen ja sääntelyn vaikuttavuudesta, kuten makeisvero tai alkoholilainsäädäntö. 

Ympäristöpuolella WP2 sisältää tarkemmin seuraavia hankkeita: sähköautojen yleistymistä edistävän kokeilun ehdottaminen ja suunnittelu, liikkumistapavalintoihin liittyvä informaatiokokeilu, liikenteeseen liittyvien nykyisten verojen, tukien ja sääntelyn arviointi, vanhojen autojen romutuspalkkion arviointi ja energiaverojen vaikutukset teollisuuteen. Lisäksi Ympäristöministeriön kanssa saatetaan toteuttaa kokeiluja liittyen kiertotalouteen.

Terveyspuolella WP2 tutkitaan: makeisveron vaikutusta makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien kysyntään ja hintoihin, alkoholilain vaikutuksia alkoholituotteiden kulutukseen ja hintoihin sekä laajemmin terveyteen liitettävien eri verosääntöjen yhteyksiä kulttuuriin ja kuluttajien sekä päättäjien mieltymyksiin.

Vastuututkija: Tuomas Kosonen, [email protected], +358 295 519 440

Anna SahariKimmo PalanneMarita LaukkanenSatu KuitunenTuomas Kosonen Suomen AkatemiaTuomas KosonenVerotutkimuksen huippuyksikköVerotutkimuksen huippuyksikkö