Tutkimus: Verotusoikeuden puuttuminen heikentää maakuntauudistuksen hyötyjä
Verotusoikeuden puuttuminen voi heikentää merkittävästi maakuntien kannustimia tuotannon tehostamiseen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä, arvioivat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijat.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on suunniteltu sote- ja maakuntauudistuksessa siirrettäväksi kunnilta maakunnille. Maakunnat saisivat rahoituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen kahdesta lähteestä: valtion myöntämänä budjettina ja palvelujen käyttäjien maksamista asiakasmaksuista.
Sote-palvelujen järjestämisen siirtämisen maakunnille toivotaan tuottavan säästöjä. Rahoitusmalli, jossa maakunnilla ei ole verotusoikeutta, voi kuitenkin heikentää merkittävästi maakuntien kannustimia tuotannon tehostamiseen, sillä se johtaa hyvin todennäköisesti niin sanottuun pehmeän budjettirajoitteen ongelmaan. Pehmeällä budjettikurilla tarkoitetaan tilannetta, jossa valtio viime kädessä pelastaa taloudelliseen ahdinkoon joutuneet maakunnat tai myöntää niille lisärahoitusta.
Kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden sekä muista maista saatujen kokemusten valossa pehmeän budjettirajoitteen ongelma on erityisen relevantti terveyspalvelujen järjestämisen tapauksessa. Verotusoikeuden myöntäminen maakunnille todennäköisesti vähentäisi pehmeän budjettirajoitteen ongelmaa sekä kannustaisi maakuntia järjestämään sote-palvelut tehokkaammin tai kustannuksia säästäen.
Tutkimus on tehty taustamateriaaliksi Talouspolitiikan arviointineuvoston vuoden 2018 vuosiraporttiin.
Tutkimusraportti: https://vatt.fi/julkaisu?pubid=URN%3AISBN%3A978-952-274-231-5
Lisätiedot:
Mika Kortelainen, johtava tutkija ja tutkimusohjaaja, VATT, p. 0295 519 421
Simon Lapointe, tutkija, VATT, p. 0295 519 421
Mika Kortelainen
Simon Lapointe
Tiedote
Tiedote
Uutiset ja tiedotteet
VATT
julkinen talous
julkiset palvelut
julkisten palveluiden tehokkuus
kunnat
kuntatalous
sosiaali- ja terveyspalvelut
talouspolitiikan arviointineuvosto
talouspolitiikka