Korkeammat yritystason sosiaaliturvamaksut vaikuttavat selkeästi työllisyyteen
Sosiaaliturvamaksut vaikuttavat selvästi yrityksen tuotantopäätöksiin. Youssef Benzartin (Kalifornian yliopisto, Santa Barbara ja NBER) ja Jarkko Harjun (Tampereen yliopisto ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT) vastikään Journal of European Economic Association -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että yritystason sosiaaliturvamaksut vähentävät työllisyyttä ja investointien määrää. Sosiaaliturvamaksujen aiheuttamat työllisyysvaikutukset ovat mittavimpia matalasti koulututtujen ja manuaalista työtä tekevien piirissä.
Kuva: Tapio Haaja /Unsplash
Sosiaaliturvamaksut ovat nousussa
Sosiaaliturvamaksujen osuus kaikista verotuloista on kasvanut huomattavasti kehittyneissä maissa viime vuosikymmeninä, ja OECD-maissa niiden osuus on nyt jo yli 25%. Sosiaalivakuutuksia rahoittavat sosiaaliturvamaksut voivat aiheuttaa huomattavia vääristymiä talouteen. Useimmissa maissa sekä työntekijöiden että työnantajien on maksettava sosiaaliturvamaksuja.
Sosiaaliturvamaksut vaikuttavat selvästi yrityksen tuotantoon ja työllistymiseen
Suomen työnantajapuolen maksamia sosiaaliturvamaksuja tarkasteltiin Youssef Benzartin (Kalifornian yliopisto, Santa Barbara ja NBER) ja Jarkko Harjun (Tampereen yliopisto ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT) tutkimuksessa "Using Payroll Tax Variation to Unpack the Black Box of Firm-Level Production ", joka julkaistiin äskettäin Journal of European Economic Association -lehdessä.
Tutkimuksen mukaan korkeammat yritystason sosiaaliturvamaksut alentavat selvästi työllisyyttä. Toisaalta niillä ei ole vaikutuksia työntekijöiden palkkatuloihin. Lisäksi ne laskevat hieman yritysten kokonaistuotantoa.
Kun sosiaaliturvamaksut nostavat työvoimakustannuksia, yritykset vähentävät erityisesti matalamman koulutustason rutiininomaisia työtehtäviä tekeviä työntekijöitä. Lisäksi yritykset vähentävät investointeja. Tutkimuksen mukaan yritysten kokonaismyynti jopa laskee hieman, vaikka tuottavuus kasvaa.
Tutkimustuloksilla on tärkeä merkitys yrityksen tuotantopäätöksien ymmärtämisessä. Ensinnäkin, korkeampien veroasteiden taakka ei lankea työntekijöille. Toiseksi, tulosten mukaan työvoimaa ei korvata helposti pääomalla. Kolmanneksi, työtekijöiden koulutus- ja taitotason sekä työtehtävien erojen huomioimisen merkitys kasvaa sosiaaliturvamaksujen vaikutuksia tutkittaessa. Lisäksi sosiaaliturvamaksuilla on moninaisia vaikutuksia, sillä ne pienentävät pääomaa, myyntiä ja voittoja. Nämä harvoin huomioidut vaikutukset tulisi ottaa huomioon, kun hallitukset suunnittelevat sosiaaliturvamaksujen muutoksia.
Faktaruutu
Tutkimuksessa käytettiin verohallinnon toimittamia yritystason verotietoja, jotka kattavat suomalaisten yritykset laajasti vuosina 1996–2015. Uutena asiana tutkimuksessa käytettiin yritystason sosiaaliturvamaksuvaihtelua, joka vaikuttaa kaikkiin työntekijöihin, sekä arvioitiin sosiaaliturvamaksujen vaikutuksia yritystasolla
Lisätietoa:
Tutkimusprofessori Jarkko Harju, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, [email protected]
Artikkeli:
Youssef Benzartin (Kalifornian yliopisto, Santa Barbara ja NBER) ja Jarkko Harjun (Tampereen yliopisto ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT) tutkimus “Using Payroll Tax Variation to Unpack the Black Box of Firm-Level Production” julkaistiin Journal of the European Economic Association-lehdessä.
Julkaisu:
Youssef Benzarti ja Jarkko Harju (2021) Using Payroll Tax Variation to Unpack the Black Box of Firm-Level Production. VATT Working Papers 138
Jarkko Harju
Sosiaaliturva
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Tiedote
Työmarkkinat
Uutiset ja tiedotteet
aluetuet
kilpailukyky
sosiaaliturva
työllisyys
työmarkkinat
työttömyys
vero- ja sosiaaliturvajärjestelmät
verotus
verouudistukset