VATT-päivä 2020

Verkkoseminaari: Koulutus ja nuorten syrjäytyminen

1. lokakuuta 2020

VATT-päivän teemana tänä vuonna on koulutus ja nuorten syrjäytyminen. Pureudumme seminaarissa yhteen koulutuksen nivelkohdista, siirtymään perusasteelta toiselle asteelle. Koronavirustilanteesta johtuen seminaari järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa.

Korona-ajalla voi olla kauaskantoiset vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Erityistä huolta herättävät nuoret, joilla oli jo ennen koronaa vaikeuksia päästä kiinni koulutukseen ja työelämään. VATT-päivän seminaarissa esitellään tuoretta suomalaista taloustieteellistä tutkimusta muun muassa oppivelvollisuuden laajuudesta, koulupudokkaista sekä koulutuksen työmarkkinavaikutuksista.

Ohjelma

Tutkimusjohtaja Tuomas Pekkarisen (VATT) puheenvuoro antaa katsauksen koulutuksen nivelkohtia käsittelevään taloustieteelliseen tutkimukseen. Hän esittelee miten VATT:ssa on tutkittu muun muassa osallistumista toisen asteen koulutukseen sekä oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutuksia nuorten opiskelu- ja työurille. 

Professori Roope Uusitalo (Helsingin yliopisto ja VATT) esittelee Lost Boys -hanketta, jossa tutkitaan koulupudokkaita. Puheenvuorossa käsitellään muun muassa toiselle asteelle siirtymistä ja nuorisorikollisuutta.

Kolmannessa puheenvuorossa tutkija Hanna Virtanen (ETLA) esittelee tuoretta tutkimusta lukio-opiskelun ja ammatillisen koulutuksen työmarkkinavaikutuksista. Tutkimuksen tulokset voivat yllättää.

(Tiedot päivittyvät)