Presentation av forskare: Forskningsprofessor Teemu Lyytikäinen
Den här gången presenteras Teemu Lyytikäinen, som utnämndes till forskningsprofessor vid VATT i december 2024. Teemu är involverad i flera forskningsprojekt som bland annat rör kommunal ekonomi och boende. Läs mer om Teemus forskning.
Kan du presentera dig själv?
Jag heter Teemu Lyytikäinen och är forskningsprofessor vid Statens ekonomiska forskningscentral (VATT). Jag forskar bland annat kring frågor som rör bostadsmarknaden och bostadspolitiken samt effekterna av lokalförvaltningens finansieringssystem. Tillsammans med fyra mycket begåvade specialforskare, leder jag också VATT:s forskningstema om offentlig service och lokal offentlig ekonomi.
Min forskning är mestadels empirisk. I min forskning använder jag ett omfattande datamaterial om hushåll och exempelvis bostadsköp. Jag strävar efter att hitta forskningsuppställningar som på ett tillförlitligt sätt isolerar effekterna av den ekonomiska politikens åtgärder från andra faktorer som påverkar. Jag ägnar också mycket tid åt forskningsbaserade expertuppgifter, som att ge utlåtanden om lagförslag.
Hur hamnade du på VATT?
Jag har varit här länge. Jag började på VATT som praktikant. Jag avlade också min doktorsavhandling, som blev klar 2009, vid VATT. Efter disputationen arbetade jag ett par år som forskare vid London School of Economics (Spatial Economics Research Centre). Min tid på LSE var givande, men det kändes bra att återvända till VATT. Jag sökte mig till VATT för att jag är intresserad av samhällsfrågor. Jag blir motiverad av att min forskning är till nytta vid beredningen av politiska åtgärder och i den aktuella ekonomipolitiska debatten.
Vad forskar du om just nu?
För närvarande undersöker jag exempelvis effekterna av kraftverkens fastighetsskatt på vindkraftsutbyggnaden i Finlands kommuner och vindkraftverkens effekt på bostadspriserna. Resultaten gör det möjligt att bedöma hur vindkraftsutbyggnaden skulle påverkas om kraftverkens fastighetsskatt skulle inkluderas i kommunernas utjämningssystem för skattebasen och i vilken utsträckning vindkraftverken stör de boende i närheten. I den här undersökningen deltar även Cristina Bratu, Marita Laukkanen och Sander Ramboer från VATT.
Jag håller också på med en annan intressant undersökning tillsammans med Risto Hurmeranta från Helsingfors universitet om förlustaversionen på bostadsmarknaden. Vi undersöker hur flytt och bostadsköp påverkas av om ägarboendes bostadsvärde sjunker under det inköpspris de tidigare betalat. Vi undersöker flyttar såväl inom som mellan pendlingsområdena separat, så att resultaten indikerar om undvikande av försäljningsförlust försvårar den regionala arbetskraftsrörligheten eller endast bostadsbyten inom regionen.
Vid årsskiftet publicerade vi dessutom ett arbetsdokument med Sander Ramboer och Max Toikka från Aalto-universitetet, där vi granskade effekterna av 2015 års statsandelsreform på kommunernas ekonomiska politik, migration och antalet arbetsplatser. Resultaten gör det möjligt att förutse effekterna av den pågående statsandelsreformen. Undersökningen är för närvarande under granskning i en ansedd vetenskaplig tidskrift – vi hoppas att bedömarna också kommer att anse att den är viktig och av hög kvalitet.
Vilken typ av forskningsprojekt kommer du att arbeta med i framtiden?
Jag kommer även framöver att fortsätta att bedriva forskning om effekterna av bostadspolitiken. Det finns redan en hel del kunskap om effekterna av boenderelaterade skatter, bidrag och regleringsåtgärder baserat på undersökningar som jag och mina kollegor har genomfört. Det finns dock fortfarande många luckor och områden som behöver förtydligas ytterligare. Jag är också fortsatt intresserad av kommunernas och välfärdsområdenas ekonomi och finansieringssystem.
Vilken samhällsfråga skulle du vilja ha svar på just nu?
En stor och utmanande fråga inom urban ekonomi är de produktivitetsfördelar, eller så kallade agglomerationsfördelar, som stadens storlek och täthet orsakar. Tillsammans med Cristina Bratu sammanställde vi en rapport till Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken, där vi bedömde agglomerationsfördelarna genom att granska de regionala löneskillnaderna för liknande arbetstagare inom den privata sektorn.
Det är den mest tillförlitliga analysen av ämnet baserat på finska data, men den har fortfarande potentiella felkällor. Jag skulle vilja ha ett definitivt svar på frågan om hur mycket städernas storlek och täthet påverkar produktiviteten och den ekonomiska tillväxten. För att få ett definitivt svar skulle Finland behöva reproduceras och diverse justeringar göras i olika versioner av befolkningens och arbetsplatsernas placering. Tills vidare får vi således leva med att inte få ett slutgiltigt svar på den här frågan.
Teemu Lyytikäinen
Blog
Blogit
Offentliga tjänster och lokal offentlig ekonomi
bostadsmarknad