Bakgrundsrapport från rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken: Lönerna i Helsingfors är högre än i resten av landet – ett tecken på hög produktivitet
Enligt en färsk bakgrundsrapport från rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken är lönerna i Helsingfors pendlingsområde betydligt högre än i resten av Finland. Arbetslivserfarenhet som förvärvas i Helsingfors leder också till snabbare löneökningar jämfört med andra delar av landet. Rapporten förklarar detta med den höga produktiviteten som är kopplad till stadens stora storlek, vilket möjliggör högre löner.
I bakgrundsrapporten undersökte specialforskare Cristina Bratu och ledande forskare Teemu Lyytikäinen från Statens ekonomiska forskningscentral (VATT), löneklyftor mellan pendlingsområden inom den privata sektorn i Finland. Studien bygger på omfattande statistik som täcker hela Finlands befolkningen under åren 2005–2019. Enligt studien leder en fördubbling av antalet arbetsplatser i ett pendlingsområde till en löneökning på över två procent.
"Vår forskning ger mer detaljerad och tillförlitlig information om kopplingen mellan stadsstorlek, löner och produktivitet. Resultaten tyder på att även i Finland ökar företagens och arbetstagarnas produktivitet när stadsstorleken växer, vilket också återspeglas i högre löner", säger Teemu Lyytikäinen från VATT.
Rapporten:
Cristina Bratu och Teemu Lyytikäinen (2024) The Urban Wage Premium in Finland. Memorandum 2/2024. The Finnish Economic Policy Council.
Ytterligare information:
Teemu Lyytikäinen
Ledande forskare, Statens Ekonomiska Forskningscentral (VATT)
Tfn. +358 295 519 431
[email protected]
Cristina Bratu
Specialforskare, Statens Ekonomiska Forskningscentral (VATT)
Tfn. +358 295 519 502
[email protected]
Cristina Bratu
Teemu Lyytikäinen
Arbetsmarknad
Arbetsmarknad och utbildning
Inkomstfördelning och ojämlikhet
Kommuner och välfärdsområden
Offentliga tjänster och lokal offentlig ekonomi
Pressmeddeland
Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken
Uutiset ja tiedotteet
arbete
arbetsmarknad
kommuner och välfärdsområden
löneklyfta
matching av arbetsgivare och arbetstagare
regionalpolitik