VATT:n kesäharjoittelijoiden kirjasuositukset taloustieteen ystäville
VATT:n kesäharjoittelijat kokosivat tämän hetken kuumimmat taloustieteelliset kirjavinkit. Näistä löytyy kiinnostavaa luettavaa paitsi taloustieteilijöille myös muille yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostuneille.
Charles F. Manski: Public Policy in an Uncertain World
(2013, Harvard University Press)
Empiirinen tutkimus vaatii aina johtopäätöksiin pääsemiseksi datan lisäksi oletuksia. Mitä vahvempia oletuksia tutkija on valmis tekemään, sitä tarkempia johtopäätöksiä hän voi datasta vetää, mutta toisaalta johtopäätösten uskottavuus laskee oletusten vahvuuden mukana. Northwesternin ekonometrikon Charles F. Manskin mukaan tutkijat etenkin poliittisessa analyysissa jättävät tämän kuitenkin liian usein mainitsematta, tai eivät ainakaan tee sitä tarpeeksi selväksi. Tässä suhteellisen lyhyessä ja teknisesti helpossa teoksessa Manski näyttää millaisiin tilanteisiin ”uskomaton varmuus” – vahvoihin oletuksiin perustuva, mutta tarkkana esitetty tutkimustieto – poliittisen päätöksenteon tukena voi johtaa, ja esittää vaihtoehtoisia lähestymistapoja.
“Uskomattoman varmuuden” sijaan Manski ehdottaa rehellistä osittaisen tiedon esittämistä. Esimerkkinä hän haluaisi Yhdysvaltain kongressin budjettitoimiston siirtyvän piste-ennustamisesta kevyempiin oletuksiin nojaavaan intervalliennustamiseen poliittisia päätöksiä koskevissa selvityksissään. Mutta olisivatko päätöksentekijät itse valmiita tällaisen rehellisen epävarmuuden alla toimimiseen? Kannustimet tarkkojen tulosten esittämiseen vaikuttavat vahvoilta, mutta toisaalta Manski huomauttaa näkemystä politiikkojen psykologisesta tai kognitiivisesta kyvyttömyydestä epävarmuuden käsittelyyn ajavien tekevän niin ”uskomattomalla varmuudella”.
Public Policy in an Uncertain World on kevyt ja viihdyttävä lukuelämys, joka ei vaadi taustaa poliittisessa analyysissa, mutta tarjoaa toisaalta varmasti uusia näkökulmia ja ajateltavaa myös kokeneemmalle tieteenharjoittajalle. Se sopii siis erinomaisesti kesälukemiseksi kaikille taloustieteestä ja julkisesta päätöksenteosta kiinnostuneille!
Joel Mokyr: A Culture of Growth: The Origins of the Modern Economy
(2016, Princeton University Press)
Taloustieteen opiskelijana tulee tankattua jatkuvasti tietoa nykyhetkestä, sillä usein mielenkiintoiset tutkimuskysymykset löytyvät tämän hetkisistä politiikkapäätöksistä tai talouden ilmiöistä. Jokaiselle tulevalle taloustieteilijälle voisi kuitenkin suositella myös peruskursseja laajempaa katsausta taloushistoriaan. Sellaisen tarjoilee Joel Mokyrin erinomainen teos.
Northwesternin taloustieteen ja historian professori Mokyr käy teoksessaan läpi taloushistorioitsijoita askarruttanutta kysymystä siitä, miksi teollinen vallankumous tapahtui Euroopassa. Aiemmin syiksi on tarjottu niin instituutioita kuin materiaakin, mutta Mokyr keskittyy ideoiden ja innovaatioiden vaikutukseen. Kirja haastaa myös pessimistiset näkemykset tulevaisuuden elintason kasvumahdollisuuksista.
Jos Mokyrin näkemykset kiinnostavat, luettavaksi voi suositella myös hänen teostaan The Gifts of Athena sekä Isoon-Britanniaan keskittyvää kirjaa The Enlightened Economy.
Jean Tirole: Economics for the Common Good
(2017, Princeton University Press)
Jean Tirolen taloustieteen laaja-alainen osaaminen, yhdistettynä kykyyn selittää asiat selkeästi ei-taloustieteilijälle, tekevät Economics for the Common Good -teoksesta lukunautinnon, joka helppolukuisuudessaan soveltuu niin taloustieteilijöille kuin myös kaikille taloustieteestä yhtään kiinnostuneille.
Tässä vuoden 2014 taloustieteen Nobelistin kirjassa käsitellään monen maan yhteiskunnallisessa keskustelussa viime vuosina paljon pinnalla olleita aiheita. Ilmastonmuutos, työmarkkinahaasteet, Euroopan Unionin kehitys ja digitalisaatio mahdollisuuksineen sekä haasteineen ovat tänä päivänä vähintäänkin yhtä ajankohtaisia teemoja kuin kirjan julkaisuhetkellä vuonna 2016. Ennen näitä tärkeitä aiheita kirja alkaa käsittelemällä taloustiedettä tieteenalana sekä taloustieteilijöiden roolia nyky-yhteiskunnassa.
Koko teoksen läpikulkeva teema on päätöksentekijöiden käytössä oleva informaatio ja sen merkitys eri instituutioiden sekä politiikkatoimenpiteiden lopputulemien kannalta. Kirjasta löytyy useita käytännön esimerkkejä siitä, mitä taloustieteellisellä analyysilla on annettavaa aikamme keskeisiin haasteisiin ja täten se myös motivoi alan opiskelijoita opinnoissaan!
Amartya Sen: The Idea of Justice
(2009, Harvard University Press)
Jos mieli tekee maistella menoa tiukan taloustieteellisen kirjallisuuden ulkopuolelta, kannattaa lukemiseksi napata Amartya Senin The Idea of Justice. Taloustieteen Nobelin hyvinvointitalouden teorioistaan saanut Sen on omistanut teoksensa John Rawlsin muistolle ja käsitteleekin tekstissään Rawlsin teorian läpikotaisin. Molemmat nojaavat teoriaan oikeudenmukaisuudesta reiluutena, mutta Senin mukaan osa Rawlsin teoriasta on vajavaista tai viallista.
Sen kirjoittaa ajoittain polveilevasti ja rönsyillen, mikä kenties kuuluu poliittista filosofiaa ja taloustiedettä yhdistelevään teemaan. Paketti pysyy kuitenkin sopivasti samalla sekä levällään että kasassa. Tekstin seuraamista helpottaa John Rawlsin Theory of Justice -teoksen tuntemus. Senin kanssa voi olla samaa tai eri mieltä, mutta teosta lukiessa omat ajatukset oikeudenmukaisuuteen liittyen jäävät tuskin haastamatta keneltäkään.
Kirjoittajat työskentelevät VATT:ssa harjoittelijoina kesän 2019 aikana