VATT:n kesäharjoittelijoiden 8 kirjasuositusta taloustieteestä kiinnostuneille
26.7.2018 Blogi Niklas Gäddnäs, Jussi Honkanen, Mikko Lumme, Jaakko Markkanen, Tuomas Markkula, Siiri Naumanen ja Janna Öberg
VATT:n harjoittelijat listasivat omia suosikkejaan taloustiedeaiheisista kirjoista. Listaa laatiessa on ajateltu erityisesti nuorempia opiskelijoita ja taloustieteeseen vähemmän perehtyneitä lukijoita. Antoisia lukuhetkiä kaikille taloustieteestä kiinnostuneille!
Kuva: Anna-Maija Juuso
Akateemisessa talousblogissa on julkaistu kevään mittaan listauksia kiinnostavista taloustiedeaiheisista kirjoista. Halusimme VATT:n kesäharjoittelijoiden kesken nostaa esiin omasta untuvikon näkökulmastamme kiinnostavia ja silmiä avanneita kirjoja. Listan koostamisen lähtökohtana toimivat erilaiset mielenkiinnonkohteemme, mutta pyrimme sisällyttämään listalle kirjoja, joiden uskomme olevan erityisen kiinnostavia nuoremmille opiskelijoille sekä taloustieteeseen vähemmän perehtyneille. Lista ei ole missään nimessä kattava, mutta uskomme sen tarjoavan antoisia lukuhetkiä kaikille taloustieteestä kiinnostuneille.
Economics Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science – Dani Rodrik (2015)
Economics Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science on Harvardin yliopiston kansainvälisen poliittisen taloustieteen professori Dani Rodrikin taloustiedettä ja sen malleja käsittelevä kirja. Aiheestaan huolimatta se on varsin kevyttä luettavaa ja helposti lähestyttävissä myös tieteenalan ulkopuolelta tuleville. Vaikka kirjassa tuodaan hyvin esille miksi matematiikka on taloustieteessä niin suuressa roolissa, ei kirjassa esiinny kaavan kaavaa. Kirja onkin luonteeltaan hieman filosofinen ja taloustieteen luonnetta pohdiskeleva, ja lukiessa voi törmätä jopa Uskali Mäen ajatuksiin.
Rodrikin keskeinen sanoma on, että taloustiede on mallien kokonaisuus ja juuri mallit tekevät taloustieteestä tieteen. Näin ollen mallien rikkaus on taloustieteen keskeinen vahvuus, joka Rodrikin mielestä saattaa ajoittain unohtua myös joiltain taloustieteilijöiltä – "It’s a model, not the model". Mallien luonteen pohtimisen lisäksi, Rodrik käy läpi mallien käytännön soveltamisen mahdollisuuksia ja ongelmakohtia käyttäen esimerkkinään kehityspolitiikkaa. Kirja on loistavaa luettavaa etenkin taloustieteen opiskelijoille, sillä siinä tuodaan monia sellaisia asioita esille, joita ei kenties ole luennoilla mainittu, mutta jotka saattavat olla implisiittisesti selviä. Näiden asioiden tuominen selvästi esille voi selkeyttää myös omaa ajattelua. Kirjan keskeinen kontribuutio on kuinka malleista siirrytään käytännön politiikkasuosituksiin.
The Armchair Economist: Economics & Everyday Life – Steven E. Landsburg (2012)
Rochesterin yliopiston taloustieteen professori Steven E. Landsburgin kirja The Armchair Economist on vauhdikas ja helppolukuinen taloustieteen popularisointi. Landsburg käy läpi monia taloustieteen teorioita aina rationaalisuudesta indifferenssiperiaatteeseen sekä valottaa taloustieteellistä ajattelua. Kirja ei ole kuitenkaan pelkkä huumorilla höystetty taloustieteen yleiskuvaus vaan se ärsyttää ajattelemaan. Landsburg esittää kirjassaan näkemyksiä, joihin lukijan on välillä vaikea yhtyä. Ollessaan erimieltä ajaa Landsburgin kirkas ja terävä argumentaatio lukijan perustelemaan mielessään miksi asia ei ole niin kuin Landsburg esittää. Tämä osoittautuu monesti hankalammaksi kuin odottaisi, minkä seurauksena saattaa päätyä muuttamaan omaa näkemystä asiasta. Kirja saa lukijan kuin lukijan näkemään maailman hieman uudessa valossa.
Mastering Metrics: The Path from Cause to Effect – J. D. Angrist & J. Pischke (2014)
Mastering Metrics: The Path from Cause to Effect on huumorilla höystetty kirja soveltavan ekonometrian perusmenetelmistä, joilla pyritään pääsemään käsiksi syy-seurassuhteisiin. Kirjassa käydään intuitiivisesti ja yksinkertaisesti läpi erilaisia tilastollisia menetelmiä mielenkiintoisten esimerkkitapausten avulla. Muun muassa koulutuksen tuottoa, terveysvakuutuksen hyötyä ja perheväkivallan torjuntaa tutkitaan satunnaiskokeiden ja kvasikokeellisten IV-, RDD- ja Diff-in-Diff menetelmien avulla. Kirja tekee ekonometriasta helposti lähestyttävää ja sopii mainiosti luettavaksi ennen vaativampia teoksia kuten Mostly Harmless Econometricsia. Pitkien kaavojen ja matemaattisten selitysten sijaan kirjassa käydään läpi menetelmät pikemminkin esimerkkien ja huumorin avulla. Näin ollen kirja on helppolukuinen ja sopii hyvin kaikille yhteiskunnallisten ilmiöiden syy-seuraussuhteista kiinnostuneille, lähtötasosta tai koulutussuuntauksesta riippumatta. Merkittävä osa VATT:n tutkimuksista nojaa kirjassa esitettyihin menetelmiin.
Economics Evolving: A History of Economic Thought – Agnar Sandmo (2011)
Ajoittain taloustieteen opiskelijan on vaikea selittää ulkopuolisille, mistä omassa tieteenalassa on oikeasti kyse. Kun tietää missä tieteenalan juuret ovat ja miten se on aikojen saatossa kehittynyt, on helpompaa välittää ajatus myös muille. Siksi Agnar Sandmon kirja Economics Evolving ansaitsee ehdottomasti lukusuosituksen. Se on katsaus taloustieteen oppihistoriaan – tieteen alkuajoista moderniin aikaan saakka. Kyseessä ei suinkaan ole tylsä taloushistorian kirja, vaan Sandmo kertoo mukaansa tempaavasti, kuinka merkittävät taloustieteelliset löydökset näkivät päivänvalon ja kuinka taloustieteellisen ajattelun kehitys johti tämän yhteiskuntatieteen alan syntyyn. Kirja käsittelee oppihistoriaa erityisesti taloustieteellistä ajattelua muokanneiden tieteentekijöiden kautta – aina Smithistä Keynesiin ja Samuelssoniin. Sandmon kirja ei ole lainkaan tekninen ja sopii siksi myös historiasta tai yhteiskuntafilosofiasta kiinnostuneille ulkopuolisille tarkkailijoille.
The Man Who Knew: The Life and Times of Alan Greenspan – Sebastian Mallaby (2017)
The Man Who Knew: The Life and Times of Alan Greenspan on Sebastian Mallabyn (2017) viisivuotis projekti yhdestä modernin rahapolitiikan keskeisimmistä johtohahmoista. Kuten kannesta nopeasti huomaa, Mallabyn tavoite on tutkia millainen rooli Maestrolla oli vuosituhannen laajimman kuplan synnyssä. Vastaus ei ole niin mustavalkoinen, kuin julkisesta keskustelusta voisi ymmärtää. Teoksessa lähdetään vastaamaan kysymykseen Greenspanin nuoruusvuosilta lähtien. Teoksen kolme osiota käsittelevät kiehtovalla tavalla puheenjohtajan eri elämänvaiheita - niin nuoruusvuosien idealismia, aikuisajan ketterää poliittista uraa eri hallituksissa kuin hallituskausia ylittävää uraa Yhdysvaltojen keskuspankkijärjestelmän puheenjohtajana. Kirjan lokeroiminen elämänkerraksi ei heijasta teoksen kokonaisuutta, koska teos vie lukijan läpi sodanjälkeisen poliittisen ja taloustieteellisen historian, esittäen selkeän kuvauksen siitä miten keskuspankkijärjestelmä on ajan myötä kehittynyt. Teos ei vaadi erityistuntemusta taloustieteestä tai politiikasta ollakseen kiinnostava, tästä huolimatta jotkin osiot voivat olla hieman antoisampia näihin asioihin perehtyneelle lukijalle. Teoksen 800 sivua tuovat oivan rahapoliittisen lisän tälle mikrotaloustieteeseen painottuvalle harjoittelijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden lukulistalle.
Misbehaving: The Making of Behavioral Economics – Richard Thaler (2016)
Misbehaving: The Making of Behavioral Economics (suom. Väärin käyttäytyminen: Käyttäytymistaloustieteen synty) on omaelämäkerrallinen kuvaus siitä, miten Nobel-palkittu Richard Thaler päätyi työskentelemään käyttäytymistaloustieteen parissa ja miten tutkimussuunta sai alkunsa. Taloustieteen perusteita syvempää tietämystä ei tarvita, sillä teoriat ja termit tehdään tutuksi Thalerin kokemuksien ja arkielämän esimerkkien kautta. Teos antaa yleiskuvan käyttäytymistaloustieteen aihepiireistä menemättä teknisiin yksityiskohtiin. Kirjan sivuilla vilisee muita käyttäytymistaloustieteen isoja nimiä – tutkimussuunnasta ei voi puhua mainitsematta Tverskyä ja Kahnemania – joten kirjasta on helppo poimia muistiin henkilöitä, joiden elämäntyöhön seuraavaksi paneutua. Teoksessa on reippaat 400 sivua, mutta Thalerin kerrontatavan ansiosta teksti on kaikkea muuta kuin tylsää. Käyttäytymistaloustiede on jo vuosien ajan vaikuttanut moniin taloustieteen osa-alueisiin, joihin liittyvää tutkimusta VATT:ssa tehdään.
Who Shall Live? Health, Economics and Social Choice – Victor R. Fuchs (1. painos 1974)
Who Shall Live? Health, Economics and Social Choice on Stanfordin yliopiston emeritusprofessori Victor R. Fuchs:n terveystaloustieteen klassikko. Se käsittelee terveydenhuoltoa, terveyden tuottamista ja näihin liittyviä valintoja taloustieteen näkökulmasta. Fuchs käy läpi lääkärien, sairaaloiden ja lääkkeiden roolit terveyden vaalimisessa, terveydenhuollon kustannusten kasvussa ja hillitsemisessä. Taloustieteellinen näkökulma näkyy kirjassa niukkuuden ja rajattomien tarpeiden ristiriitana, terveydenhuoltoon käytetty raha on pois jostain muusta. Vaikka kirja keskittyy Yhdysvaltojen järjestelmän ruotimiseen, on se tarpeeksi yleinen, jotta sen ajatuksia voi soveltaa myös kotimaisen järjestelmän arviointiin. Kirja tarjoaa tiiviin ja helposti lähestyttävän johdannon terveystaloustieteeseen, johon osa VATT:ssa tehtävästä tutkimuksesta keskittyy. Sote-uudistuksen valmistumista odotellessa on vaikea keksiä ajankohtaisempaa luettavaa.
Who Gets What – and Why: The New Economics of Matchmaking and market Design – Alvin E. Roth (2016)
Nobel palkittu Alvin E. Roth sukeltaa kirjassaan Who Gets What – and Why mekanismin suunnittelun saloihin. Roth tarkastelee erityisesti tilanteita, joissa markkinoilla ei ole edellytyksiä toimia hyvin tai vaihtoa ei voi käydä rahalla. Mekanismin suunnittelu voi auttaa tällaisia markkinoita toimimaan paremmin. Kirja ei sisällä kaavan kaavaa ja sopii siksi kaavakammoisillekin. Roth onnistuu välittämään mekanismin suunnittelun ideat kirkkaina tavallisellekin lukijalle käytännön esimerkkien avulla. Kirjassa perustellaan muun muassa miksi oppilaiden koulutoiveiden järjestyksiin ja koulutodistusten numeroihin perustuva DA-algoritmi on hyvä tapa yhdistää koulut ja niihin hakevat opiskelijat toisiinsa. Tämä algoritmi otettiin käyttöön Suomessa yhteishaussa VATT:n suosittelemana. Rothin kirja valottaa osaltaan taloustieteellisen tutkimuksen monimuotoisuutta ja toimii esimerkkinä siitä, kuinka taloustieteellinen tutkimus voi parantaa ihmisten elämää.
Kirjoittajat ovat VATT:lla työharjoittelussa kesällä 2018.