VATT:n johtava tutkija: ”Jos EU-maat eivät päätä energiapakotteista, jatkamme Venäjän sodan rahoittamista”
Useat arvostetut eurooppalaiset taloustieteilijät ovat vaatineet energiapakotteiden asettamista Venäjälle. EU-maiden johtavien poliitikkojen enemmistö on toistaiseksi ollut asiassa toista mieltä, mikä osaltaan rahoittaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa, sanoo VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen.
Toisin kuin Yhdysvallat ja Iso-Britannia, EU ei ole vielä ulottanut Venäjän vastaisia pakotteita energiaan. Energia noussee esille tänään alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd).
”Raakaöljyn ja muiden öljytuotteiden vienti muodostaa lähes puolet Venäjän viennistä. Kun mukaan lasketaan maakaasu ja kivihiili, puhutaan jo yli puolesta koko Venäjän viennistä”, kuvaa kysymyksen painoarvoa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) energia- ja ilmastoteeman johtava tutkija Marita Laukkanen.
Venäläisen raakaöljyn ja maakaasun tuontikieltoa ajavat jo tällä hetkellä esimerkiksi Puola ja Baltian maat, mutta enemmistö EU-maista on ollut tuontipakotteita vastaan.
Taloustutkijat vaativat energiapakotteita
”Arvostettujen taloustieteilijöiden ja poliitikkojen näkemykset energiapakotteiden asettamisessa ovat ristiriidassa. Useat ansioituneet saksalaiset ja ranskalaiset tutkijat ovat painottaneet energiapakotteiden merkitystä ja pitäneet pakotteiden laajentamista tarpeellisena”, taustoittaa Laukkanen.
Vain kaksi viikkoa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta saksalaistutkijat julkaisivat analyysin energiapakotteiden vaikutuksesta Saksan talouteen, mutta tutkijoiden näkemys ei ole juuri noussut poliittiseen keskusteluun. Venäläisestä energiasta luopumisen vaikutukset Saksassa olisivat tutkimuksen mukaan huomattavat, mutta kuitenkin hallittavissa. Lyhyellä aikavälillä tutkijat arvioivat energiapakotteiden tarkoittavan Saksan bruttokansantuotteelle laskua puolesta prosentista kolmeen prosenttiin.
Ranskalaisten taloustieteilijöiden mukaan Venäjän hyökkäyksen rahoittaminen pitäisi lopettaa katkaisemalla välittömästi venäläisen öljyn tuonti ja verottamalla maakaasun tuontia. Myös Danske Bankin analyytikot ovat arvioineet, että EU:n asettama Venäjän energian tuontikielto voisi tehdä sodankäynnin jatkamisesta jopa mahdotonta.
Suomessa vastakkain Venäjä-pakotteet ja polttoaineiden hinnannousu kotimaassa
Suomessa keskustelu energiapakotteista osuu poliittisesti mahdollisimman kipeään ajankohtaan. Hallituksen ilmastoneuvotteluissa päätettiin juuri jatkaa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen toteuttamista. Vain pari päivää ilmastoneuvottelujen jälkeen valtiovarainministeri Annika Saarikko esitti jakeluvelvoitteen väliaikaista alentamista vastauksena polttoaineiden hinnannousuun.
Jakeluvelvoite pakottaa korvaamaan kalliimmilla biopolttoaineilla halvempien öljytuotteiden osuutta polttoaineissa.
”Jakeluvelvoitteen alentaminen tarkoittaisi öljyn ja öljytuotteiden tuonnin lisäämistä. Silloin Suomessa kotimaisin päätöksin joko suoraan tai epäsuorasti emme vähentäisi, vaan lisäisimme Venäjän sotatoimien rahoitusta”, selvittää Laukkanen.
”EU-tasolla tilanne on sama. Jos EU-maat, Suomi mukaan luettuna, eivät päätä energiapakotteista, jatkamme Venäjän sotatoimien rahoittamista”, summaa Laukkanen energiapakotteisiin liittyvän keskeisen ristiriidan.
Lisätietoja:
VATT:n johtava tutkija Marita Laukkanen (+358 295 519 429 ja [email protected])
Marita Laukkanen
Energia, ilmasto ja ympäristö
Tiedote
Uutiset ja tiedotteet
biopolttoaineet
energia
energiapolitiikka
fossiiliset polttoaineet
ilmastopolitiikka
kauppapolitiikka
liikenne
ulkomaankauppa
öljy