VATT:n harjoittelijoiden luku- ja kuuntelusuositukset loppukesälle
VATT:n harjoittelijat kokosivat parhaat talousaiheiset kirja-, katselu- ja kuunteluvinkkinsä loppukesälle. Listalta löytyy kiinnostavaa luettavaa sekä taloustieteilijöille että muille taloudesta ja yhteiskunnallisesta päätöksenteosta kiinnostuneille.
Podcast:
Money Talks from The Economist
The Economist
The Economist -lehden tuottama Money Talks -podcast käsittelee ajankohtaisia aiheita taloudesta ja markkinoista. Viikoittain julkaistavassa podcastissa lehden toimittajat ja asiantuntijahaastateltavat kertovat puolen tunnin jakson aikana näkemyksiään eri aiheista. Teemoina on ollut esimerkiksi pandemiatilanteen vaikutukset osakemarkkinoihin, EU:n pyrkimykset vähentää hiilivuotoriskiä tai taloudellisten sanktioiden tehokkuus ja geopoliittiset vaikutukset. Myös Economistin muut podcastit, erityisesti tiedettä ja teknologiaa käsittelevä Babbage-sarja, ovat mainitsemisen arvoisia.
Youtube-sarja:
Countries Economies Explained
Economics Explained (Youtube, vuodesta 2019 lähtien)
Economics Explained -kanavan sarja Countries Economies Explained esittelee nimensä mukaisesti maailman eri maiden talouksia ja niiden erikoispiirteitä. Youtube-sarja on tähän asti esitellyt jo yli 60 maata. Videot kestävät noin 10–20 minuuttia ja antavat mielenkiintoisen pintaraapaisun esitettävien maiden taloudesta. Sarja auttaa muun muassa ymmärtämään, kuinka eri maat ovat pärjänneet erilaisten taloudellisten ongelmien kanssa nostamalla esiin sekä erilaisia onnistumisia että epäonnistumisia.
Kirja:
Freakonomics: outoustalous
Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner (William Morrow, 2005)
Talousaiheisen lentokenttäkirjallisuuden klassikoksi muodostunut Freakonomics (2005) valottaa taloustieteilijöiden ajattelutapaa ja kuinka sitä voi käyttää ratkaisemaan hyvin erilaisia ongelmia aina lasten kasvatuksesta huijaamiseen sumopainissa. Suuri yleisö voi saada kirjan kautta ensimmäisen kosketuksen taloustieteen tutkimukseen sekä niihin lukuisiin kiinnostaviin kysymyksiin, joita taloustiede tutkii. Taloustieteen osaajille kirja tarjoaa helppolukuisen katsauksen Levittin tutkimuksiin, jotka eivät aina ole tavallisimmasta päästä ja sisältävät yllättäviäkin tuloksia. Freakonomics- kirjan valtavan suosio on poikinut muun muassa useita jatko-osia, elokuvan, konsultointiyrityksen sekä podcastin, joka tuottaa yhä viikoittain uusia jaksoja.
Kirja:
Suomalaisen talousajattelun kritiikki
Juhana Vartiainen (Otava, 2019)
VATT:n entinen ylijohtaja Juhana Vartiainen lähestyy kirjassaan Suomen kansantaloutta koskevia haasteita ja uudistustarpeita ekonomistin systematiikalla: hän ei tyydy vain toteamaan tilastoissa esiintyviä trendejä, vaan pohtii ja haastaa niiden merkitystä syvällisemmin. Teos lähestyy taloustieteen suuria kysymyksiä ennakkoluulottomasti, ja kirja sopiikin niin alan vasta-alkajalle kuin myös opinnoissaan jo pidemmällä olevalle. Teoksessa puretaan politiikan ja talousjournalismin iskulauseita johdonmukaisesti vedoten todistusaineistoon.
Kirja:
Faktojen maailma – asiat ovat paremmin kuin luulet
Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund ja Ola Rosling (Otava, 2018)
Faktojen maailma – asiat ovat paremmin kuin luulet -kirja on mielenkiintoinen katsaus globaaliin talouden kehitykseen. Kirjan alussa lukija vastaa itse kysymyksiin esimerkiksi BKT:hen, köyhyyteen ja koulutuksen saatavuuteen liittyen. Tämän jälkeen kirjailijat näyttävät datan avulla, kuinka paljon kehitystä parempaan on tapahtunut - enemmän kuin moni olisi kysymyksiin vastatessa arvannut. Monessa asiassa tarvitaan edelleen kehitystä parempaan suuntaan, mutta on mukava huomata, että paljon on myös saavutettu viime vuosikymmenien aikana.
Kirjoittajat työskentelevät VATT:ssa harjoittelijoina kesän 2021 aikana.
Blogi
Blogit
VATT
talouspolitiikka
tiedeviestintä