Tutkimus: Nuoret ja vanhat yritykset reagoivat eläkevakuutusmaksuihin eri tavoin
Pienemmät eläkevakuutusmaksut lisäävät yritysten taloudellista aktiivisuutta mutta vain alle 5-vuotiailla yrityksillä, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta.
Yrittäjät vastaavat itse oman eläkkeensä ja sosiaaliturvansa kartuttamisesta. Maksun määrä ja samalla sen tarjoama sosiaaliturvan taso perustuu yrittäjän omaan arvioon tuloistaan. Tuore tutkimus tarkastelee eläkemaksujen vaikutusta yritystoimintaan ja kasvuun.
Tutkimuksessa käytetään hyväksi Suomessa vuonna 2011 toteutettua uudistusta, joka laajensi yrittäjien eläkevakuutusjärjestelmää koskemaan aiempaa suurempaa osaa listaamattomien osakeyhtiöiden omistajista. Kun yrittäjä omistaa enemmän kuin tietyn osan yrityksestään – nykyään 30% ja aiemmin 50% – hän voi vapaammin valita minkä verran sosiaaliturvamaksuja maksaa. Tätä alhaisemmilla omistusosuuksilla sosiaaliturvamaksut määräytyvät henkilön palkkatulojen mukaan.
Eläkevakuutusmaksuja maksettiin huomattavasti vähemmän
Uudistuksen jälkeen 30-50 % yrityksestään omistavat siirtyivät siis tuloihin perustuvien sosiaaliturvamaksujen piiristä määrittämään itse omat maksunsa. Nämä yrittäjät myös käyttivät mahdollisuuden maksujen alentamiseen hyväksi, sillä heidän eläkevakuutusmaksunsa vähenivät keskimäärin 16 prosenttia.
Yritystoiminnan alkutaipaleella olevat yrittäjät käyttivät säästyneet maksut yritystoiminnan kasvattamiseen. Yli viisi vuotta vanhoissa yrityksissä sosiaaliturvamaksujen alennus sen sijaan jätettiin yritykseen osakesijoituksina.
- Pakolliset eläkevakuutusmaksut näyttävät vaikuttavan hyvin eri tavoin eri-ikäisten yritysten toimintaan. Nuorten yritysten osalta vakuutusmaksujen joustavuus voi johtaa yritysten nopeampaan kasvuun. Toisaalta vanhempien yritysten omistajien suuremmat vakuutusmaksut eivät merkittävästi vaikuta yritystoiminnan aktiivisuuteen, arvioi johtava tutkija Jarkko Harju.
Aiempien selvitysten perusteella näyttää siltä, että moni yrittäjä alivakuuttaa itsensä tulotasoonsa nähden, mikä saattaa johtaa jatkossa hyvin pieniin eläkkeisiin ja sosiaaliturvaan. Ei ole kuitenkaan olemassa tutkimustietoa siitä, mistä tämä johtuu.
- Jatkossa keskitymme siihen, miten yritystoimintaan liittyvät taloudelliset riskit sekä yrittäjien henkilökohtaiset riskitekijät kuten terveys selittävät vakuutuskäyttäytymistä, ja miten paljon yrittäjät kompensoivat mahdollisia puutteita sosiaaliturvansa kattavuudessa muunlaisin keinoin, Harju toteaa.
Tutkimuksen aineistona on käytetty tietoja Suomen kahdesta suurimmasta yrittäjien eläkevakuutuksia tarjoavasta yhtiöstä sekä yritysten ja yrittäjien verotietoja.
Tutkimus:
Youssef Benzarti, Jarkko Harju ja Tuomas Matikka: Does Mandating Social Insurance Affect Entrepreneurial Activity?
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-274-238-4
Jarkko Harju
Tuomas Matikka
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Tiedote
Tiedote
Uutiset ja tiedotteet
ansiosidonnainen työttömyysturva
eläkkeet
pk-yritykset
työkyvyttömyys
työttömyysturva
yrittäjät
yritykset