Tutkimus: Joukkoirtisanomisten vaikutus tuleviin ansioihin vaihtelee Euroopassa maittain – Ruotsissa ja Tanskassa pienimmät vaikutukset, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa suurimmat
Tanskalaisten ja ruotsalaisten työntekijöiden ansiot laskevat vähiten joukkoirtisanomisten jälkeisinä vuosina. Italialaisten, espanjalaisten ja portugalilaisten työntekijöiden tulot laskevat heihin verrattuna joukkoirtisanomisen jälkeen jopa kolme kertaa enemmän. Ansionmenetykset joukkoirtisanomisten jälkeisinä vuosina ovat pienempiä valtioissa, joissa käytetään aktiivista työmarkkinapolitiikkaa kuten koulutustoimia, osoittaa tuore kansainvälinen tutkimus, johon VATT:sta osallistui erikoistutkija Stefano Lombardi.
Joukkoirtisanomisista työntekijöille aiheutuvien kustannusten vertailu eri maiden välillä kertoo siitä, millaiset työmarkkinat toimivat parhaiten. Uudelleen työllistymisen todennäköisyyksissä on suuria eroja.
“Erot ansioiden menetyksissä johtuvat lähinnä eroista todennäköisyyksissä löytää uusi työpaikka sen jälkeen, kun työpaikka on menetetty”, tiivistää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija Stefano Lombardi.
Tanskalaisten ja ruotsalaisten työntekijöiden ansiot laskevat joukkoirtisanomista seuraavina vuosina vain noin 5 prosenttia, koska heillä on suurin todennäköisyys löytää uusi työpaikka. Ranskalaisilla ja itävaltalaisilla työntekijöillä näistä irtisanomisista johtuva ansioiden lasku on noin 10 prosenttia. Noin viidennes työpaikkansa menettäneistä espanjalaisista, portugalilaisista ja italialaisista työntekijöistä ei ole työllistynyt uudelleen viisi vuotta joukkoirtisanomisten jälkeen.
Seitsemän Euroopan maata käsittävän aineiston tulokset osoittavat, että ansionmenetykset kolme vuotta joukkoirtisanomisen jälkeen ovat pienempiä valtioissa, joissa käytetään aktiivista työmarkkinapolitiikka, kuten koulutustoimia. Näihin tutkimustuloksiin eivät vaikuta työntekijöiden demografiset piirteet, työmarkkinoiden tai työnantajien ominaisuudet tai ajalliset trendit. Tuloksiin eivät myöskään vaikuta maiden väliset tai niiden sisäiset erot.
Tanskalaisten ja ruotsalaisten työntekijöiden rahalliset ansionmenetykset ovat aineiston pienimpiä: viisi vuotta joukkoirtisanomisen jälkeen ansiot ovat noin 10 prosenttia pienempiä kuin ennen irtisanomisia. Sitä vastoin työpaikkansa menettäneiden italialaisten, portugalilaisten ja espanjalaisten ansionmenetys viisi vuotta joukkoirtisanomisen jälkeen on noin 30 prosenttia.
Itävaltalaisten työntekijöiden ansionmenetys asettuu Skandinavian maiden ja Etelä-Euroopan maiden välille, kun taas ranskalaisten työntekijöiden ansionmenetys muistuttaa tanskalaisten ja ruotsalaisten työntekijöiden lukuja.
“Mielenkiintoista on, että 50–90 % palkkojen laskusta eri maissa selittyy työntekijöiden siirtymisellä matalampaa palkkaa maksaviin yrityksiin”, Lombardi sanoo.
Tulokset perustuvat Kööpenhaminan yliopiston, Carlos III de Madrid yliopiston, Espanjan keskuspankin (Banco de España), Mannheimin yliopiston, VATT:n ja brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijaryhmän tutkimukseen. Tutkijaryhmä (Antoine Bertheau, Edoardo Maria Acabbi, Cristina Barcelo, Andreas Gulyas, Stefano Lombardi ja Raffaele Saggio) analysoi joukkoirtisanomisiin liittyvän aineiston, joka koostui Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Portugalissa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa tapahtuneista joukkoirtisanomisista.
Linkki paperiin: The Unequal cost of Job Loss Across Countries
Lisätietoa:
Erikoistutkija Stefano Lombardi / VATT ([email protected] ja puh. +358 295 519 512)
Stefano Lombardi
Tiedote
Työmarkkinat
Uutiset ja tiedotteet
työllisyys
työmarkkinaohjelmien arviointi
työmarkkinat
työttömyyden kesto
työttömyys