Tutkijat: Yhteisöveron alentamisen merkitys pienyrityksille voi olla vähäisempi kuin monet poliitikot uskovat
Yhteisöveron alentamista pidetään perinteisesti keinona lisätä kasvua ja investointeja talouteen. Tämä strategia ei ole kiistaton, sanovat kansantaloustieteilijät Aliisa Koivisto, Jarkko Harju ja Tuomas Matikka SNS:n uudessa raportissa. Heidän mielestään ei ole selkeitä todisteita siitä, että yhteisöveron alentaminen saisi pienet osakeyhtiöt sijoittamaan enemmän.
Pienillä ja erityisesti uusilla yrityksillä on tärkeä rooli talouskasvussa ja taloudellisessa kehityksessä. Tämä on yksi syy, miksi monet maat – myös Ruotsi – ovat alentaneet yhteisöveroa viime vuosina. Tällaisista uudistuksista on kuitenkin vähän tutkimuksia, joissa keskityttäisiin vaikutuksiin uusiin ja kasvuyrityksiin.
Raportissa Gynnas småföretag av sänkt bolagsskatt? (Onko yhteisöveron alentamisesta hyötyä pienyrityksille?) esitellään ja pohditaan Suomessa vuosina 2012–2014 tehtyjen uudistusten vaikutuksia. Raportissa keskitytään siihen, miten uudistukset vaikuttivat pienten ja uusien yritysten investointeihin ja taloudelliseen tulokseen. Tutkijat eivät näe suurta muutosta näiden yritysten investointitahdissa.
”Tutkimuksemme tulokset viittaavat siihen, ettei yhteisöveron alentaminen ole erityisen tehokas työkalu, jolla pienyritykset saataisiin lisäämään investointeja toimintaansa”, sanoo Helsingissä toimivan UNU-WIDER-tutkimuslaitoksen tutkija Aliisa Koivisto.
Lisäksi aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että osinkoveron alentamisella on vähäinen vaikutus investointeihin. Kaiken kaikkiaan tämä viittaa siihen, että tarkemmin suunnatut investointivähennykset lisäisivät yritysten investointeja tehokkaammin.
Lisäksi huomioon on otettava tulonjakopolitiikan vaikutukset. Yhteisöveron laskemisesta hyötyvät useammin suurituloiset kuin pienituloiset. Mahdollinen tuloerojen suureneminen on suhteutettava uudistusten tuottamiin etuihin.
”Vastuullisten poliitikoiden on mahdollisesti otettava tämä huomioon. Kansantalouteen kohdistuvat vaikutukset on otettava huomioon kokonaisuutena, kun verotusjärjestelmää uudistetaan”, sanoo Tampereen yliopiston professori ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkija Jarkko Harju.
Tietoja raportista
Gynnas småföretag av sänkt bolagsskatt? (Onko yhteisöveron alentamisesta hyötyä pienyrityksille?) julkaistaan SNS:n tutkimusprojektissa Skatter i en globaliserad värld (Verotus globalisoituneessa maailmassa). Tutkimus perustuu kaikkien suomalaisten yritysten ja niiden pääomistajien rekisteritietoihin. Pohdinnassa käytetään osakeyhtiöiden kontrolliryhmänä avoimia yhtiöitä, joihin yhteisöverouudistus ei vaikuttanut. Tietojen yksityiskohtaisuuden ansiosta pieniä osakeyhtiöitä voitiin verrata vastaavan kokoisiin avoimiin yhtiöihin, jotka toimivat samankaltaisilla markkinoilla ja vastaavilla aloilla. Tutkimusasetelman ansiosta tutkijat voivat tutkia veron alennusten kausaalisia vaikutuksia.
Tietoja tekijöistä
Jarkko Harju toimii professorina Tampereen yliopistossa ja tutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT).
Aliisa Koivisto toimii tutkijana UNU-WIDER-tutkimuslaitoksessa Helsingissä.
Tuomas Matikka toimii tutkijana Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT).
SNS on Ruotsin johtava kokoontumispaikka asialliselle yhteiskuntakeskustelulle ja tärkeä tiedonlähde päätöksentekijöille. SNS on vuonna 1948 perustettu riippumaton aatteellinen yhdistys, joka tuo yhteen elinkeinoelämän, hallinnon, korkeakoulujen ja politiikan edustajia. Tätä siltoja rakentavaa roolia edistää se, ettei SNS organisaationa ota kantaa poliittisiin kysymyksiin. Yhdistyksen toimialaan kuuluvat keskeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin liittyvä tutkimus, kokoustoiminta ja koulutus. SNS:n jäseniä ovat 280 Ruotsin suurimmista yrityksistä, viranomaisista ja järjestöistä.
Lataa raportti: SNS-analyysi 83. Onko yhteisöveron alentamisesta hyötyä pienyrityksille?
Aliisa Koivisto
Jarkko Harju
Tuomas Matikka
Elinkeinopolitiikka
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Tiedote
VATT
Verotus
investoinnit
investointikannustimet
investointipäätöksenteko
pienet yritykset
politiikkatoimien vaikutusten arviointi
verotus
yritysverotus