Talouspolitiikan mahdollisuuksia: Elpyykö Suomi viennillä?
Talouden rakennemuutos näkyy viennin palveluvaltaistumisena. Palvelujen vienti on jo tavaraviennin suuruusluokkaa. "Henkeä kohden laskettu kansantuote kasvaa ensi vuosikymmenellä hieman alle puolentoista prosentin vuosivauhtia. Vaikka tällainen suotuisa skenaario viennin vauhdittamasta kasvusta toteutuisikin, julkisen talouden tasapainotus ei silti toteudu itsestään, vaan velkasuhde nousee ilman talouspoliittisia toimia yli 95 prosentin tasolle vuonna 2030", kertoo VATT:n yksikönjohtaja Juha Honkatukia.
Honkatukian mukaan hallituksen strategiatoimenpiteet eli menoleikkaukset, verojen korotukset, sote-uudistus, määräaikaiset palkanalennukset ja eläkeuudistuksen vaikutukset tulevat hillitsemään palkkainflaatiota kotimaassa. Tällä on myönteinen vaikutus kustannuskilpailukykyyn, joka voi johtaa vientisektorin elpymiseen ja kansantuotteen kasvuun. Viennin vahvistuminen riippuu pitkälti maailmantalouden suotuisasta kehityksestä. Viennin hyödykerakenne on mahdollinen riski pitkän aikavälin kilpailukyvylle.
Talouden palveluvaltaistuminen jatkuu
Suomen heikkoon talouskehitykseen on vaikuttanut investointitavaroihin keskittynyt tuotantorakenteemme. Talouden alamäkeä on vauhdittanut myös Venäjän tilanne, joka on supistanut vientiämme monia muita maita enemmän.
VATT on arvioinut talouden kehitysnäkymiä ja hallituksen strategiatoimenpiteitä VATTAGE –simulointimallilla. Malliarvion mukaan kasvu ei jatkossa tule niinkään investointitavaroiden viennistä vaan lähes puolet kasvuvaikutuksista tulee palvelujen viennistä. Rakennemuutos on siis nähtävissä sekä viennin rakenteen että myös vientituotteiden sisällön muutoksena.
VATT-päivän seminaarissa keskustellaan talouspolitiikan vaihtoehdoista
Valtiovarainministeri Alexander Stubb avaa VATT-päivän tervehdyksessään hallituksen talouspoliittisia linjauksia. Talouspolitiikan mahdollisuuksia arvioi myös seminaarin talouspaneeli: professori Anne Brunila, tutkimusjohtaja Aki Kangasharju, johtaja Jaakko Kiander, toimitusjohtaja Leena Mörttinen ja professori Roope Uusitalo päätoimittaja Mikael Pentikäisen johdolla.
VATT-päivän kutsuvieras, professori Peter B. Dixon Victorian yliopistosta kertoo yleisen tasapainon mallien viimeaikaisesta kehityksestä. Hän näyttää esimerkkeinä Yhdysvaltain hallinnolle tehtyjä tutkimuksia ja esittää, kuinka malleja on laajennettu sisällyttämällä niihin modernin kaupan ja rahoituksen teoriaa sekä yhdistämällä niihin piirteitä tekniikan, kuten sähköntuotannon ja tieverkoston, malleista.
Lisätietoja:
VATT Viestintä, viestinta (at) vatt.fi
Esitysdiat:
Juha Honkatukian VATT-päivän 20.10.2015 esitys (pdf)
Tiedote
Tiedote
Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous
julkinen talous
kestävyysvaje
kilpailukyky
palvelusektori
politiikkatoimenpiteet
rakennemuutos
talouskasvu
talouspolitiikka
vienti