Selvitys: Miten henkilöstön oikeus edustukseen yrityksen hallinnossa toteutuu?
Teollisuuden palkansaajat ja VATT toteuttivat kyselyn yritysten päätöksentekoon osallistuville työntekijöiden edustajille. Kyselyn vastausten perusteella erot hallintoedustusjärjestelmissä yritysten välillä ovat suuria sekä toteutuksessa että järjestelmän toimivuudessa.
Kyselyn mukaan tyytymättömimmät edustajat toimivatkin hallintoedustusjärjestelmissä, jotka on perustettu johtoryhmän tai hallituksen ulkopuolelle. Hallintoedustajat kertovat, että heidän vaikutusmahdollisuutensa ovat usein rajattuja.
Asianmukaisesti järjestettynä hallintoedustusjärjestelmä parantaa yrityksen sisäistä tiedonkulkua ja luottamusta. Työntekijöiden edustajat myös arvioivat, että heidän asiantuntemuksensa auttaisi yrityksen johtoa tekemään yrityksen tuottavuutta ja tulosta kasvattavia päätöksiä.
- Työntekijöiden edustajille tarkemmin asemoitu rooli yritysten päätöksenteossa voisi tukea yhteistyötä, josta molemmat osapuolet voisivat hyötyä, arvioi tutkimusprofessori Jarkko Harju.
Kysely oli osa laajempaa käynnissä olevaa tutkimushanketta, jossa pyritään kattavasti ymmärtämään, miten työntekijöiden edustus yritysten päätöksenteossa vaikuttaa yritysten toimintaan. Tutkimuksessa arvioimme erityisesti Suomessa vuonna 1991 voimaan tulleen hallintoedustuslain vaikutuksia yritysten tuottavuuteen, investointeihin ja palkkoihin. Tutkimusryhmään kuuluvat Jarkko Harju (VATT), Simon Jäger (MIT) ja Benjamin Schoefer (University of Berkeley).
Selvitys:
Jarkko Harju (2021) Työntekijöiden edustus yrityksen päätöksenteossa. Edistys-julkaisusarja. Teollisuuden palkansaajat TP ry.
Lisätietoja:
tutkimusprofessori Jarkko Harju, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, p. 0295 519 410
Jarkko Harju
Elinkeinopolitiikka
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Uutinen
Uutiset ja tiedotteet
työntekijöiden ja yritysten yhteensovittaminen