Miten ilmastopolitiikka ja päästökauppa vaikuttavat yritysten kilpailukykyyn?
Kansainvälisen tutkimuksen mukaan ilmastopolitiikan ja päästökaupan vaikutukset yritysten kilpailukykyyn ovat olleet korkeintaan lieviä. Monessa tapauksessa vaikutuksia ei ole havaittu lainkaan. Tiedot ilmenevät 20. elokuuta julkistetusta Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) laatimasta selvityksestä, jossa on kartoitettu ilmastopolitiikan vaikutuksia Suomen kansantalouteen ja kilpailukykyyn.
VATT:n selvityksessä arvioidaan kansainvälisiä tutkimuksia päästökaupan vaikutuksista yritysten kilpailukykyyn. Tutkimusten mukaan päästökauppa ei ole erityisemmin haitannut säädeltyjen yritysten kilpailukykyä verrattuna päästökauppasektorin ulkopuolisiin yrityksiin.
Näiden maiden talouksien rakenteet ovat Suomeen verrattuna erilaisia, eikä siten varmoja johtopäätöksiä Suomen tilanteesta voida tehdä.
Päästötavoitteiden tasolla ja päästöoikeuksien jakomenetelmällä vaikutuksia yritysten kilpailukykyyn
Lievät vaikutukset kilpailukykyyn saattavat johtua selvityksen mukaan päästöoikeuksien matalasta hinnasta ja ilmaisjaosta tietyillä toimialoilla sekä päästötavoitteiden löyhyydestä. Selvityksessä havaittiin, ettei päästöoikeuksien hinta ole juurikaan nostanut säädeltyjen yritysten kustannuksia tähän mennessä. Kustannukset tulevat jatkossa todennäköisesti kohoamaan, kun päästökaupan kolmannessa vaiheessa vuosina 2013-2020 päästöoikeuksien ilmaisjaosta on siirrytty päästöoikeuksien huutokauppaan pääsääntöisenä jakomenetelmänä. On mahdollista, että tiukentuva ympäristöpolitiikka tuo mukanaan myös myönteisiä vaikutuksia, kuten esimerkiksi investointien lisääntymisen puhtaan tuotantoteknologian kehittämiseen (cleantechiin).
Suomessa vain harvat yritykset ovat joutuneet ostamaan päästöoikeuksia ensimmäisillä päästökauppakausilla
Päästöoikeuksilla ovat ensimmäisinä päästökauppakausina käyneet kauppaa etupäässä sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollon yritykset, joihin lukeutuvat suuret sähköntuottajat ja -jakelijat. Suomen oloissa päästöoikeuksien lisäkustannukset ovat noin 0,8 euroa/MWh, kun sähkön markkinahinta on noin 30 euroa/MWh.
Ilmastopolitiikan vaikutukset Suomen kansantalouteen ja kilpailukykyyn – mitä arvioista voidaan oppia? –selvitys on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2014 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.
Lisätietoja:
VATT Viestintä, viestinta (at) vatt.fi
Ilmastopolitiikan vaikutukset Suomen kansantalouteen ja kilpailukykyyn – mitä arvioista voidaan oppia? –selvitys pdf, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 11/2015.
Tiedote
Tiedote
Ympäristö, energia ja ilmastopolitiikka
Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous
huutokaupat
ilmastopolitiikka
päästökauppa
päästörajoitukset
talouskasvu ja ympäristö
ympäristöpolitiikan ohjauskeinot
yritysten kilpailukyky