Maailman johtavat julkistaloustieteen tutkijat kokoontuvat Tampereelle 21.-23.8.
Kansainvälisen julkistalouden tutkimusverkoston IIPF:n (International Institute of Public Finance) vuosittainen konferenssi on alansa merkittävin. IIPF 2018 -konferenssin järjestävät Tampereen yliopisto, VATT, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Turun yliopisto.
Kuva: Visit Tampere Oy / Laura Vanzo
74. vuosittainen IIPF-konferenssi kerää ensi viikolla Tampereelle noin 450 julkistalouden tutkijaa lähes 40 maasta. Konferenssin erityisteemana on politiikkatoimien vaikutukset työmarkkinoihin ja tulonjakoon.
Konferenssin keynote-luennot käsittelevät esimerkiksi verotuksen vaikutusta työmarkkinoille osallistumiseen sekä maahanmuuton vaikutuksia työmarkkinoilla. Muissa konferenssiesityksissä käsitellään laajasti julkistalouden teemoja, kuten julkisia palveluita sekä eriarvoisuutta.
Kun julkistalouden tutkijat kokoontuvat, yksi keskeinen teema on tietenkin verotus.
”Mutta tällöin ei tutkita vain sitä, millainen veroasteikon tai erilaisten verojen painotuksen tulisi olla, vaan myös järjestelmää laajempana kokonaisuutena. Tämä tarkoittaa esimerkiksi verojärjestelmän vuotokohtien, veronkierron ja muunlaisen verojen välttelyn vaikutusten ja ehkäisemisen tutkimusta”, kertoo VATT:n tutkimusprofessori Kaisa Kotakorpi.
”Nämä ovat koko julkisen talouden ja hyvinvointipalveluiden rahoituksen kannalta keskeisiä teemoja”, Kotakorpi jatkaa.
Kaisa Kotakorpi toimii konferenssin paikallisen järjestelykomitean puheenjohtajana. IIPF on alansa merkittävin konferenssi maailmassa, ja Kotakorven mukaan on hieno tunnustus suomalaiselle julkistalouden tutkimukselle, että se järjestetään tänä vuonna Suomessa.
Suomalainen, ja yleisesti pohjoismainen, julkistaloustieteen tutkimus on maailmalla arvostettua. Ainutlaatuiset ja laajat rekisteriaineistot mahdollistavat politiikkatoimenpiteiden vaikutusten luotettavan arvioinnin. Lisäksi konferenssin tämänkertainen erityisteema, julkisen talouden ja työmarkkinoiden kytkösten tutkimus, on suuntaus jossa Suomi ja VATT ovat vahvoja.
”Siksi meidän tutkimustuloksemme kiinnostavat myös maissa, joissa julkisen talouden merkitys on pohjoismaisia hyvinvointivaltioita pienempi”, Kotakorpi kertoo.
IIPF:llä on yli 700 jäsentä 50 maasta. Vuonna 1937 perustetun järjestön tavoitteena on edistää keskustelua julkistalouden tutkijoiden ja asiantuntijoiden kesken.
IIPF 2018 -konferenssia rahoittavat Yrjö Jahnssonin säätiö, Palkansaajasäätiö, Suomen Pankki, Valtiovarainministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Nordic Tax Research Council ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.
Lue lisää:
IIPF 2018 -konfenssin verkkosivut
Lisätiedot:
tutkimusprofessori Kaisa Kotakorpi, puh. 0295 519 422
Kaisa Kotakorpi
Tiedote
Uutinen
VATT
eriarvoisuus
julkistalous
politiikkatoimenpiteet
politiikkatoimien vaikutusten arviointi
sosiaaliturva
työmarkkinat
työn taloustiede
verotus