Joskus on parempi olla tekemättä mitään
6.9.2016 Blogi Tuomas Matikka
Hallitus asetti viime viikolla juristivaltaisen työryhmän pohtimaan yritysverotuksen uudistamista. Mutta nykyjärjestelmä ei kaipaa ainakaan enää uusia varauksia tai poikkeuksia.
Valtiovarainministeriön mukaan työryhmän tavoitteena on ”tarkastella yritysverotuksen nykyistä tasoa ja mallia kilpailukyvyn, tuottavuuden ja investointien näkökulmasta”.
Nämä kaikki ovat yleviä tavoitteita, mutta jatkuva verotuksen uudistaminen ja uusien työryhmien perustaminen ovat omiaan heikentämään näiden tavoitteiden saavuttamista.
Investoinnin kannattavuus riippuu osaltaan siitä, miten sen tuottoa verotetaan. Osinkoverotus on yksi tärkeimmistä investoinnin tuoton veroista, ja sitä on tällä vuosikymmenellä uudistettu merkittävästi jo kahteen eri otteeseen vuosina 2012 ja 2014.
Jatkuvat verouudistukset lisäävät epävarmuutta investointien tulevista nettotuotoista, jotka monissa tapauksissa realisoituvat vasta useiden vuosien kuluttua. Kasvava epävarmuus tulevasta veropolitiikasta saattaa lykätä investointeja ja palkkauspäätöksiä, ja pahimmillaan investoinnit ja lisärekrytoinnit voivat jäädä kokonaan tekemättä.1) Tämänkaltainen kehitys on tietenkin hyvin epätoivottua tilanteessa, jossa investointien ja työllisyyden edistäminen ovat keskeisimpiä tekijöitä Suomen talouden elpymisen kannalta.
Tässä tilanteessa voi siis olla järkevää olla tekemättä verouudistusta. Tätä tukee myös tuore VATT:n selvitys, jonka mukaan Suomen yritysverotus on jo tällä hetkellä kansainvälisesti vertaillen kilpailukykyinen sekä tasoltaan että rakenteeltaan. Mihinkään mittavaan verouudistukseen ei siis vaikuta olevan edes selkeää tarvetta.
Mutta jos jotain on aivan pakko tehdä, niin seuraavaan uudistuksen voisi kohdentaa pykäläviidakon perkaamiseen ja verojärjestelmän yksinkertaistamiseen. Nykyisellään investoinnin tuoton veroseuraamukset voivat jäädä epävarmoiksi jo sen vuoksi, että verosääntöjä ei ymmärretä, tai niiden selvittäminen vie liikaa aikaa ja energiaa. Pelkästään nykyisten varausten, vähennysten ja erinäisten poikkeuksien karsiminen siis lisäisi verotuksen läpinäkyvyyttä. Selkeämpi verotus vähentää koettua epävarmuutta, ja saattaisi siten jopa lisätä investointeja. Nykyjärjestelmä ei kaipaa ainakaan enää uusia varauksia tai poikkeuksia.
1) Muun muassa Baker, Bloom ja Davis (2015, Forthcoming Quarterly Journal of Economics) havaitsevat, että talouspolitiikan epävarmuus vähentää investointeja ja heikentää työllisyyttä.
VM Tiedote: Asiantuntijatyöryhmä tarkastelemaan yritysverotusta, 31.8.2016
Tuomas Matikka
Blogi
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Tiedote
investointikannustimet
käyttäytymisvaikutukset
politiikkatoimenpiteet
talouskasvu
veropolitiikka
verotuet
verotus
verouudistukset
yritykset
yritysten kilpailukyky
yritysverotus