Harjoittelijan blogi: Miten sademäärä vaikutti Rooman keisareiden salamurhiin ja muuta knoppitietoa
15.8.2022 Blogi Mikko Vanhala
Kahvipöytäkeskustelussa tulee ajoittain vastaan tilanteita, joissa erilaiset knopit kuten tilastotiedot tai prosenttiluvut piristävät keskustelua. Tällaista tietoa löytyy kirjan verran Tom Standagen toimittamasta hauskasta Uncommon knowledge (The Economist Books, 2019) -teoksesta.
Kirja on koottu The Economist -lehden The Economist explains -palstalla julkaistuista vastauksista erilaisiin ajankohtaisiin ja ikuisiin kysymyksiin. Luvassa on selityksiä ja faktatietoa mitä oudoimmista aiheista.
Kaikki käsitellyt aiheet eivät ole niin epätavallisia kuin kirjan nimi lupailee, mutta parhaimmillaan kirja muistuttaa Helsingin Sanomien Lasten tiedepalstaa. Käsitellään siis asioita, joita ei tavallisesti tule miettineeksi, mutta jotka ilman vastausta jäisivät askarruttamaan. Miksi esimerkiksi porkkanat ovat oransseja, vaikka ne ovat aikoinaan olleet valkoisia ja myöhemmin violetteja? Miten avaruusromua saadaan pois kiertoradalta? Tai milloin ja miksi Välimeri kuivuu pois?
Osa aiheista on suorastaan yllättäviä: miten sademäärä vaikutti Rooman keisareiden kohtaloon? Salamurhia oli nimittäin enemmän vähäsateisina ajanjaksoina. Tai että ravihevosia doupataan kobrien myrkyllä. En olisi myöskään tiennyt, että 47 % yhdysvaltalaisista uskoo aaveisiin ja 15 % kertoo nähneensä sellaisen. Juuri tällaisia prosenttilukuja ja tilastotietoja kaivataan mihin tahansa kahvipöytäkeskusteluun!
Aiheita käsitellään varsin tiiviisti, ja kirja on sopivan kevyttä luettavaa. Siihen on kätevää tarttua vaikkapa bussissa tai metrossa. Jo muutamassa sivussa ehtii saada mukavasti tietoa ja kontekstia eri aiheista ilman, että yksityiskohtiin juututaan liikaa. Jos kevyt kesäkirja on vielä hakusessa, niin tämä sopii sellaiseksi oikein hyvin.
Teksti on The Economistille tyypillisesti laadukasta ja kielellisesti rikasta, mutta melko neutraalia. Jotkin vastauksista tuntuvat myös harmillisesti jäävän hieman liian lyhyiksi, mutta monissa niistä on mukana lähteitä, joiden avulla niistä on helppo lukea lisää. Yllättävää oli myös, miten omituisista aiheista voidaan julkaista artikkeleita tieteellisissä julkaisuissa. Esimerkiksi edellä mainittu sademäärän vaikutuksia Rooman keisareiden salamurhiin käsittelevä artikkeli on julkaistu Economics Letters -tiedejulkaisussa.
Onko kirja hyödyllinen? Ei välttämättä, mutta seuraavan kerran kun joku pohti, miksi kuoleman lääketieteellinen määritelmä ei ole enää yhtä selkeä kuin ennen, tai että miksi on tärkeää, onko Kaspianmeri oikeasti meri vai järvi, kirjan lukeneen on helppo vastata.
Tom Standage: Uncommon knowledge (The Economist Books, 2019)