Harjoittelijan blogi: Millainen voisi olla maailma ilman kapitalismia?
19.8.2022 Blogi Juho Nuutinen
Kuvittele tehokkaat markkinat ilman kapitalismia, yritykset ilman osakemarkkinoita, maailma ilman liikepankkeja, teknologiajättejä ja miljardöörejä. Tällaista vaihtoehtoista tulevaisuutta käsittelee taloustieteen professori ja Kreikan entinen valtionvarainministeri Yanis Varoufakis kirjassaan Another Now: Dispatches from an Alternative Present (Bodley Head, 2020).
Viime vuosikymmenet on puhuttu historian lopusta ja utopioiden katoamisesta. Englantilainen kirjailija ja kulttuuriteoreetikko Mark Fisher on kiteyttänyt kapitalistisen realismin menestyskirjassaan Capitalist Realism: Is There No Alternative? (ZerO Books – John Hunt Publishing, 2009) sloganiin: "On helpompi kuvitella maailmanloppu kuin kapitalismin loppu".
Väitteen paikkansapitävyyttä on vain vahvistanut viime vuosien utopiakirjallisuus, joka on pääasiassa ollut laiskaa fantasiaa ilmaisesta rahasta kaikille ja roboteista, jotka tekevät työt puolestamme.
Yanis Varoufakis pyrkii teoksessaan haastamaan yhden totuuden maailman ja visioimaan vaihtoehtoisen tulevaisuuden ilman kapitalismia, mutta onko hän onnistunut siinä? Lähtökohdat teokselle ovat ainakin kunnossa, sillä harvalla utopiakirjailijalla on vastaavaa ymmärrystä talouden toiminnasta kuin Varoufakisilla.
Varoufakisin teos on muodoltaan scifi-romaani, mutta siitä huolimatta se on sisällöltään pääosin yleistajuinen taloustieteellinen kirja. Taloustieteen aiheita käsitellään paljolti keskusteluiden avulla ja eriävät kannat perustellaan huolellisesti ja johdonmukaisesti. Kehyskertomus on lajityypissään harvinainen, mutta onnistunut valinta ja se lisää lukemisen imua.
Kirjan päähenkilöistä Costa on nerouden ja hulluuden rajamailla liikkuva insinööri, joka onnistuu vahingossa luomaan kotilaboratoriossaan madonreiän rinnakkaiseen todellisuuteen. Madonreikä mahdollistaa viestinvaihdon toiseen nykyisyyteen (Other Now). Toinen nykyisyys on mahdollinen maailma, jonka historia on täysin identtinen reaalimaailman kanssa vuoden 2008 suureen finanssikriisiin saakka.
Finanssikriisin jälkeisten kapinallisten liikehdintöjen ja esimerkiksi rahoitusmarkkinoiden johdannaisiin tarkkaan kohdistettujen joukkoiskujen seurauksena maailmojen kehityspolut kuitenkin erkaantuivat. Kirjan päähenkilö Costa on siis sattumalta löytänyt vaihtoehtoisen todellisuuden! Other Now antaa vastauksen kysymykseen mitä olisi tapahtunut, jos ruohonjuuritason liikkeet, kuten kaduilla ja aukioilla mielenosoituksia järjestäneet Occupy Wall Street ja Indignados, olisivat levinneet, kapina olisi kohdennettu internetin avulla rahoitusmarkkinoihin ja mukaan olisi liittynyt massoittain ihmisiä eri puolilla maailmaa.
Kirjan muut päähenkilöt vasemmistoradikaali Iris ja markkinafundamentalisti Eva suhtautuvat Costan löytöön epäuskoisesti, mutta matkustavat silti Costan laboratorioon. Havaittuaan madonreiän olevan toimiva viestikanava rinnakkaiseen ulottuvuuteen Iris ja Eva aloittavat intohimoisen tiedonkeräämisen Other Now:sta ryhtymällä kirjeenvaihtoon toisessa ulottuvuudessa elävien vastinpariensa Sirisin ja Even kanssa.
Kirjan mielenkiintoisinta antia onkin näiden raporttien kuvaama Other Now:n maailma ilman kapitalismia. Raportteihin tekee mieli palata uudestaan kirjan luettuaan ja niitä lukiessa on vaikea olla jäämättä pohtimaan tarkemmin viestien yksityiskohtia. Voisiko talousjärjestelmä todella toimia näinkin?
Other Now:ssa esimerkiksi keskuspankit toimivat ilman liikepankkeja, yhteiskuntakelpoisia yrityksiä rahoitetaan ilman osakemarkkinoita, ihmiset eivät työskentele ainoastaan palkkasuhteissa ja silti aidosti kilpailullisia markkinoita hyödynnetään tehokkaasti. Kenties tärkeimpänä raportit kuvailevat yksityiskohtaisesti myös sen, miten estetään vallan keskittyminen ja Other Now:n utopian muuttuminen autoritaariseksi painajaiseksi.
Varoufakis kuvailee talouden toimintaa paikoitellen niin yksityiskohtaisesti, että taloustieteen opinnot saattavat auttaa tekstin ymmärtämistä. Kokonaisuutena kirja ei kuitenkaan vaadi muuta kuin avoimen ja vastaanottavaisen mielen. Se on vastaus Margaret Thatcherin tunnettuun väitteeseen: "There is no alternative", jonka mukaan kapitalismi on ainoa mahdollinen talousjärjestelmä.
Ennen kaikkea kirja on muistutus siitä, että yhteiskunnissa kaikki on lopulta ihmisen rakentamaa, eikä mikään kehityskulku ole vääjäämätön.
Yanis Varoufakis – Another Now: Dispatches from an Alternative Present (Bodley Head, 2020)