EU:n ja Kanadan välisestä vapaakauppasopimuksesta uusia markkinamahdollisuuksia erityisesti pk-yrityksille
EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus (CETA) pyrkii poistamaan erityisesti sellaisia kaupan esteitä, jotka nostavat viennin kiinteitä kustannuksia. Tämä hyödyttää pienten ja keskisuurten yritysten vientiä ja markkinoille pääsyä, selviää VATT:n selvityksestä.
Tähän asti suomalaiset pk-yritykset eivät ole vieneet tavaroita tai palveluita Kanadaan merkittävästi.
Sopimus vapauttaa palvelukauppaa ja julkisia hankintoja kattavasti. VATT:n selvityksen mukaan myös tällä on Suomelle todennäköisesti myönteisiä vaikutuksia, koska viime vuosina 30-50 prosenttia Suomen viennistä Kanadaan syntyneestä kotimaisesta arvonlisäyksestä on tullut palveluiden viennistä.
Tähän asti Kanadan markkinoilla on toiminut lähinnä suurempia suomalaisia yrityksiä. Näidenkin odotetaan hyötyvän sopimuksesta, mutta suhteellisesti pk-yrityksiä vähemmän. Palvelukaupan kasvun lisäksi Suomen ja Kanadan välisten kauppavirtojen arvioidaan yli kaksinkertaistuvan moottoriajoneuvojen ja muiden kuljetusvälineiden kaupassa CETA:n vaikutuksesta, sekä nousevan merkittävästi myös metalli- ja elektroniikkateollisuudessa.
”Suhteutettuna kyseisten alojen koko vientiin maailmanmarkkinoille, nämä muutokset ovat kuitenkin kohtuullisen pieniä”, erikoistutkija Saara Tamminen toteaa.
Suomen koko taloudelle sopimuksen vaikutusten arvioidaan olevan vähäisiä, mutta positiivisia. Sopimuksen vaikutus bruttokansantuotteeseen on noin 0,04 prosenttia. Luku on hieman korkeampi kuin vaikutukset EU:lle keskimäärin, koska monet Suomen tärkeimmistä vientituotteista Kanadaan kuuluvat arvioiden mukaan sopimuksesta eniten hyötyviin tuoteryhmiin. Viime vuosina Suomen viennistä Kanadaan syntynyt kotimainen arvonlisäys on vastannut noin 0,2–0,3 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.
Suomen suora vienti Kanadaan 2011–2015 tuotti vuosittain arviolta 350–450 miljoonaa euroa kotimaista arvonlisäystä. Huomattava osa palveluviennistä on lähtöisin teollisuustoimialoilta. Palveluiden ohella koneet ja laitteet sekä elektroniikkatuotteet ovat merkittäviä kotimaisen arvonlisäyksen tuottajia Suomen viennissä Kanadaan.
Selvitys CETA-sopimuksen taloudellisista vaikutuksista Suomelle toteutettiin ulkoministeriön toimeksiannosta.
Raportti:
The expected economic impacts of the EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement in Finland. VATT Research Reports 187/2017
Lisätiedot:
Saara Tamminen, erikoistutkija
Janne Niemi, tutkija
Janne Niemi
Saara Tamminen
Tiedote
Tiedote
Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous
kansainvälinen kauppa
kansantalous
kauppapolitiikka
palveluvienti
pk-yritykset
politiikkatoimien vaikutusten arviointi
ulkomaankauppa
yleisen tasapainon malli
yritykset