Medlemmarna i kommunfullmäktige förbättrar servicenivån i det egna grannskapet
Ju färre fullmäktigeledamöter som är bosatta i närheten av en skola, desto troligare är det att skolan läggs ner. Nedläggningen av skolan leder till en selektiv flyttrörelse, då invånare med höga inkomster flyttar från grannskapet. Grannskap med låg utbildnings- och inkomstnivå är underrepresenterade i kommunfullmäktige. Flyttrörelsen kan ytterligare öka den regional ojämlikheten i kommunalfullmäktige.
En ny undersökning utförd av Aalto-universitetet, Åbo universitet och Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) avslöjar att grannskap med låg utbildnings- och inkomstnivå är underrepresenterade i kommunfullmäktige. Dessutom avslöjar undersökningen att kommunalvalskandidater får klart fler röster i det egna grannskapet jämfört med kommunens övriga områden.
- Underrepresentationen beror troligtvis på det lägre valdeltagandet bland låginkomsttagare i kombination med att man ofta röstar på kandidater i det egna grannskapet. Detta är en ny och intressant upptäckt, eftersom valsystemet i Finland inte i sig tvingar väljarna att rösta på en kandidat i det egna området och väljarbeteende av detta slag skapar incitament för fullmäktigeledamöter att rikta offentliga medel till sina egna grannskap, konstaterar biträdande professor Tuukka Saarimaa.
Undersökningen ger även vid handen att grannskapets politiska representation påverkar servicenivån i grannskapet. Ämnet undersöktes utgående från nedläggningen av skolor. Ju färre fullmäktigeledamöter som var bosatta i närheten av en skola, desto mer sannolikt var det att den lades ner under valperioden. I undersökningen användes slumpmässigt utvalda fullmäktigeledamöter, vilket möjliggör en tillförlitlig kausal inferens. Valet av kandidat avgörs av slumpen då kandidaterna som tävlar om den sista platsen på partilistan får samma antal personliga röster.
I undersökningen granskas även följderna av nedläggningen av skolor. Nedläggningen av en skola leder till en selektiv flyttrörelse, då invånare med höga inkomster flyttar från grannskapet. Detta kan leda till ytterligare regional ojämlikhet i kommunalfullmäktige.
- Utgående från vår undersökning har grannskap med låginkomsttagare svagare representation i kommunfullmäktige. Detta innebär att dessa bostadsområden hamnar i underläge då servicenätet försvagas. Svaga offentliga tjänster ökar den regionala ojämlikheten och en ond cirkel skapas för grannskap med låginkomsttagare, konstaterar Oskari Harjunen, specialforskare vid VATT.
Undersökningens resultat tyder även på att effekten av nedläggningen av skolor på den regionala jämlikheten är mycket mer komplex än vad man tidigare insett.
- Den lokala demokratin är av central betydelse både då det gäller orsakerna till att skolor stängs och följderna av detta. Det finns anledning för oss att noga överväga hur vi genom valdeltagandet, valsystemet och bostadspolitiken effektivt kan påverka den regionala ojämlikheten, sammanfattar professor Janne Tukiainen.
I undersökningen användes detaljerat material om kommunalvalskandidaternas bostadsort och skolornas läge samt nedläggningen av skolor under tre fullmäktigeperioder under åren 2005–2017.
Närmare information:
Oskari Harjunen, specialforskare, VATT, +358 504 784 919, oskari.harjunen(@)vatt.fi.
Tuukka Saarimaa, biträdande professor, Aalto-universitet, +358 50 477 0776, tuukka.saarimaa(@)aalto.fi.
Janne Tukiainen, professor, Åbo universitet; ledande forskare, VATT, +358 295 519 451, janne.tukiainen(@)utu.fi.
Undersökning:
Love Thy (Elected) Neighbor? Residential Segregation, Political Representation and Local Public Goods. Aboa Centre for Economics Discussion paper No. 138. 2021.
Janne Tukiainen
Oskari Harjunen
Tuukka Saarimaa
Hälsovårdstjänster
Kommuner och välfärdsområden
Offentliga tjänster och lokal offentlig ekonomi
Pressmeddeland
Utbildning
Uutiset ja tiedotteet
kommunal ekonomi
kommuner
lokal demokrati
ojämställdhet
regionalpolitik
utbildning