Kortvarigt utkomstskydd förkortar arbetslösheten men leder till svagare anställningar
25.10.2017 Pressmeddeland
Längden på det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet i Finland har en tydlig inverkan på anställningens kvalitet efter arbetslösheten, framgår av en studie från VATT. I regel beaktas dock inte i politiska reformer som gäller utkomstskyddet hur arbetslöshetsstödets längd påverkar lönen och varaktigheten i följande anställning.
Det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödets längd förkortades med 100 dagar i början av 2017. Regeringen motiverade ändringen med att den skulle förbättra incitamenten att söka arbete och att regeringen skulle eftersträva betydande besparingar i kostnaderna för utkomstskyddet för arbetslösa.
Resultaten av Tomi Kyyräs och Hanna Pesolas studier tyder dock på att de eftersträvade besparingarna kan ätas upp av det faktum att de arbetssökande accepterar svagare anställningar, som genererar lägre skatteintäkter. Studien bygger på en ändring i utkomstskyddet som genomfördes 2003, eftersom det ännu är för tidigt att studera den senaste reformen.
Utkomstskyddets längd har en kraftig inverkan på arbetslöshetens längd. Ett förkortat utkomstskydd minskar kostnaderna för utkomstskyddet och ökar skatteintäkterna eftersom arbetslöshetsperioderna förkortas och människorna snabbare återgår i arbetet. Forskarna på VATT säger att regeringen till och med något underskattar hur mycket det förkortade utkomstskyddet förkortar arbetslöshetsperioderna.
Kyyräs och Pesolas intressanta och nya forskningsresultat som bygger på finländskt material visar däremot att utkomstskyddets längd har en betydande inverkan även på lönenivån och anställningens längd efter arbetslösheten. Ett längre utkomstskydd ger mera tid att söka ett arbete som motsvarar den egna kompetensen och detta leder till bättre anställningar efter arbetslösheten.
Därför leder ett förkortat utkomstskydd till färre möten mellan arbetssökande och lediga jobb, vilket innebär lägre skatteintäkter efter arbetslösheten.
”Dessa förlorade skatteintäkter kan äta upp en betydande del, eventuellt upp till två tredjedelar, av de besparingar i den offentliga ekonomin som förkortade arbetslöshetsperioder ger”, säger forskningsprofessor Tomi Kyyrä.
Läs hela analysen:
VATT Policy Brief 2-2017: Säästöt ansioturvan lyhentämisestä hupenevat huonompien työsuhteiden takia
Mer information:
forskningsprofessor Tomi Kyyrä, 0295 519 427
specialforskare Hanna Pesola, 0295 519 438
Hanna Pesola
Tomi Kyyrä
Arbetsmarknad och utbildning
Pressmeddeland
Pressmeddelande
Social trygghet, beskattning och inkomstfördelning
arbetslöshet
arbetslöshetens varaktighet
arbetsmarknad
beteendeeffekter
inkomstrelaterad arbetslöshetsförsäkring
offentlig ekonomi
policyåtgärder
sysselsättning
utkomstskydd för arbetslösa