VATT-PÄIVÄ 2021

Työmarkkinat ja työllisyys

Verkkoseminaari 1. lokakuuta 2021 klo 13.00

Graaffinen mainos. VATT-päivä 1.10.21. Työllisyys ja työmarkkinat.

Tervetuloa VATT-päivään 2021

VATT-päivä 2021 järjestetään verkkoseminaarina 1. lokakuuta 2021 teemalla työmarkkinat ja työllisyys. Seminaarin keskiössä ovat erityisesti työllisyyttä nostattavat toimenpiteet. Koronavirustilanteesta johtuen seminaari järjestetään tänäkin vuonna poikkeuksellisesti verkossa. Seminaarin ensimmäinen osio on englanniksi ja toinen suomeksi.

Osallistuminen

VATT-päivä 2021 seminaari järjestetään pe 1.10. 2021 klo 13-15.30 ja on katsottavissa verkossa striimin kautta.

Ilmoittaudu ennakkoon VATT-päivän 2021 seminaariin lomakkeella. Ohjelma, striimauslinkki sekä seminaarin materiaalit lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Seuraa tapahtumaa ja osallistu keskusteluun Twitterissä (@vatt_tutkimus) #vattpäivä ja (@VATT_research) #vattday.

30 vuotta työmarkkinatutkimusta

Vuoden 2021 VATT-päivien teema on työmarkkinat ja työllisyys. Työmarkkinatutkimus on ollut tärkeä tutkimusalue VATT:ssa siitä asti, kun keskus perustettiin keskellä syvää lamaa 30 vuotta sitten. Vaikka VATT:n tutkimustoiminta ja asiantuntijaosaaminen on vuosien saatossa laajentunut kattamaan soveltavan taloustieteen monet alat, ovat työmarkkinat ja työllisyys pysyneet tutkimuksemme ytimessä ja ajankohtaisena.

Korkealaatuinen ja ajankohtainen kotimainen ja kansainvälinen soveltava taloustutkimus nousee myös VATT-päivän 2021 keskiöön – jo 30 vuoden ajan VATT on tuonut laadukasta taloustieteellistä tutkimusta ja asiantuntijuutta päätöksenteon tueksi. Lue myös VATT-päivän 2021 uutinen.

Ohjelma

First/International part (In English)
Host: Research Director Essi Eerola (VATT)

13.00 Welcome to VATT-day
- Director General Mikael Collan (VATT)

13.03 Greetings from the Ministry
- State Under-Secretary Elina Pylkkänen (Ministry of Economic Affairs and Employment)

13.10 What Works? Lessons from Active Labor Market Policy Evaluations
- Professor Andrea Weber (Central European University)

13.40 Employment and Policy in the Nordic Context
- Professor Oskar Nordström Skans (Uppsala University)

Tauko 14.10-14.20

Toinen/Kotimainen osa (suomeksi)
Juontaa: Tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen (VATT)

14.20 30 vuotta työllisyystutkimusta Suomessa
- Tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen (VATT)

14.25 Miten edistää työllisyyttä? Tutkijaryhmän raportin ehdotuksia ja suosituksia
- Professori Markus Jäntti (Tukholman yliopisto)

14.40 Lyhennys, laajennus, porrastus: Ansioturvan muutokset ja työllistyminen
- Johtava tutkija Hanna Pesola (VATT)

14.55 Työllistyminen ja kannustimet – Mitä opimme perustulokokeilusta?
- Johtava tutkija Jouko Verho (VATT)

15.10 Kommenttipuheenvuorot
- Ekonomisti Sanna Kurronen (Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA)
- Professori Heikki Hiilamo (Helsingin yliopisto)

15.20 Kysymyksiä ja vastauksia /Q & A

Tilaisuus päättyy noin klo 15.30. Haastattelut medialle klo 15.40 tai sopimuksen mukaan.
 

Puhujat

Professori Andrea Weber (Central European University)

Andrea Weber on taloustieteen professori Keski-Euroopan yliopistosta (CEU) ja työskentelee työllisyyden ja julkisen talouden parissa. Hänen tutkimuksensa ja opetuksensa keskittyy työmarkkinoiden ja julkisten laitosten vuorovaikutukseen. Häntä kiinnostaa erityisesti sukupuolten väriset erot, yritysten rooli työmarkkinoilla, sosiaaliturvajärjestelmät ja ohjelmien arviointi. Ennen liittymistä CEU:hun hän opetti UC Berkeleyssä, Mannheimin yliopistossa ja Wienin kauppakorkeakoulussa.
Professori Andrea Weberin kotisivut.

Professori Oskar Nordström Skans (Uppsala University)

Oskar Nordström Skans on taloustieteen professori Uppsalan yliopistossa. Hänen tutkimuksensa on empiiristä ja keskittyy työmarkkinoiden keskeisiin aiheisiin, kuten siirtymiseen koulusta työelämään, sosiaalisiin työnhakuverkostoihin ja teknologian vaikutuksiin työmarkkinoilla. Hänen tutkimustaan on julkaistu joissakin merkittävimmistä talouslehdistä, kuten American Economic Review ja Review of Economic Studies. Hän on toiminut myös asiantuntijana useissa ruotsalaisissa työvoimaan liittyvissä julkisissa toimeksiannoissa.

Professori Markus Jäntti (Tukholman yliopisto)

Markus Jäntti on kansantaloustieteen professori Tukholman yliopistossa. Hän on toiminut professorina Tampereen yliopistossa, Åbo Akademissa ja Helsingin yliopistossa (jaettu VATT:n kanssa) sekä vierailevana professorina University of Michiganissa. Hänen tutkimuksensa käsittelee pääasiassa perhetaustan merkitystä taloudellisen aseman muodostumisessa, ylisukupolvista tuloliikkuvuutta, tulonjakoa ja köyhyyttä, joista teemoista hän on julkaissut laajalti vertaisarvioituja tutkimuksia tiedejulkaisuissa. Hän toimii työ- ja elinkeinoministerin vuonna 2019 asettaman tutkijoiden työllisyystyöryhmän puheenjohtajana.

Tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen (VATT)

Tuomas Pekkarinen on VATT:n tutkimusprofessori sekä tutkimusohjaaja työmarkkinoiden ja koulutuksen tutkimusalueella. Hänen viimeaikaiset tutkimuksensa ovat käsitelleet koulutuspoliittisten uudistusten ja koulutusvalintojen vaikutuksia. Pekkarinen on Aalto-yliopiston dosentti ja IZA-tutkimusverkoston research fellow. Hän on myös toiminut vierailevana tutkijana Bostonin yliopistossa ja London School of Economics'in Centre for Economic Performance -tutkimuslaitoksessa. Pekkarinen väitteli taloustieteestä European University Institute -yliopistossa Firenzessä, Italiassa vuonna 2003.

Johtava tutkija Hanna Pesola (VATT)

Hanna Pesolan tutkimusalaa ovat työmarkkinat ja maahanmuutto. Hänen meneillään olevat tutkimuksensa käsittelevät muun muassa työttömyyskorvausten vaikutuksia työmarkkinoilla sekä maahanmuuttajien lasten koulutusvalintoja. Hanna työskentelee VATT:n ohella Tilastokeskuksen tutkijapalveluissa tutkimusaineistojen kehittämisen parissa. Hän väitteli Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa taloustieteestä vuonna 2011.

Johtava tutkija Jouko Verho (VATT)

Jouko Verho on johtava tutkija työmarkkinoiden ja koulutuksen tutkimusalueella. Työmarkkinoiden lisäksi hän on tutkinut sosiaaliturvan ja terveystalouden kysymyksiä. Aikaisemmin Jouko on työskennellyt Kelan tutkimusosastolla sekä kehittänyt Tilastokeskuksessa tutkimusaineistojen etäkäyttöä. Lisäksi hän on ollut tutkijana Uppsalassa IFAU-tutkimuslaitoksessa ja vieraillut University College Londonissa. Jouko väitteli Helsingin yliopistossa kansantaloustieteestä vuonna 2008.
 

Lisätietoa:

Viestintäasiantuntija Hanna Kemppainen, hanna.kemppainen(@)vatt.fi, +358 295 519 402

Tutkimusjohtaja Essi Eerola, essi.eerola(@)vatt.fi, +358 295 519 407

Työntekijöistä rakennustyömaalla. VATT 30 vuotta logo.