SustAgeable: Taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys läpi ajan ja alueiden ikääntyvässä yhteiskunnassa

Hankkeen ajankohta : 2021 - Käynnissä

Väestön ikääntyminen aiheuttaa haasteita hyvinvointivaltion taloudelliselle kestävyydelle ja sitä myötä nykyisen kaltaisille etuuksille ja palveluille. Tämä saattaa vaarantaa yhteiskuntamme sosiaalisen kestävyyden ja lisätä eriarvoisuutta.

Sustageable

SustAgeable-tutkimuskonsortiossa etsimme ratkaisuja hyvinvoinnin takaamiseksi ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan turvaamiseksi myös tulevaisuudessa. Keskitymme 1) hyvinvoinnin jakaantumiseen alueiden, sukupolvien ja ihmisryhmien välillä, 2) sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvun hillitsemiseen, 3) mahdollisuuksiin pidentää työuria ja kehittää maahanmuuttajien integraatiota, 4) hoivavelvoitteiden jakaantumiseen ja 5) alueellisiin eroihin väestön ikääntymisen trendeissä sisäisen ja kansainvälisen muuttoliikkeen myötä.

Konsortio tuottaa tietoa siitä, kuinka onnistuneesti politiikkatoimenpiteillä vähennetään väestön ikääntymisen epätoivottuja seurauksia julkisille tuloille ja menoille, eriarvoisuudelle ja hyvinvoinnille.

Tutkimusta rahoittaa: Strategisen tutkimuksen neuvosto

Konsortio: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT, Eläketurvakeskus, Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Labore ja Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI

Vastuututkija: Tomi Kyyrä, [email protected], +358 295 519 427

Hanna PesolaSander RamboerTeemu LyytikäinenTomi KyyräTuomas MatikkaTuuli Paukkeri Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalousKunnat ja hyvinvointialueetNostoSosiaaliturvaSosiaaliturva, verotus ja tulonjakoStrateginen tutkimusTerveyspalvelutTomi KyyräTulonjako ja eriarvoisuusTyömarkkinatTyömarkkinat ja koulutus