Hyppää sisältöön
Valikko
Janne Tukiainen

Janne Tukiainen

Johtava tutkija, VTT

Tutkimusaiheet: äänestäminen huutokaupat julkiset hankinnat kartellit kuntaliitokset kuntatalous mikroekonometriset menetelmät poliittinen edustus vaalijärjestelmät

[email protected]

Puhelin: +358 295 519 451

Janne Tukiainen on Turun yliopiston taloustieteen professori, VATT:n johtava tutkija, Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen dosentti. Aiemmin Janne on työskennellyt vierailevana professorina LSE:ssä (Visiting Associate Professor 2016-2018 ja Visiting Professor 2018-2019, London School of Economics and Political Science, the Department of Government). Hän on aiemmin työskennellyt myös Helsingin yliopistossa ja HECER:ssä. Hän on myös vieraillut tutkijana Suomen Pankissa ja useissa ulkomaisissa yliopistoissa (ECARES, LSE, Warwick, ETH Zurich).

Janne väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan kansantaloustiede vuonna 2009. Hänen väitöskirjansa käsitteli empiirisiä kilpailutaloustieteen kysymyksiä, erityisesti huutokauppoja ja julkisia hankintoja. Viime vuosina Janne on siirtynyt työskentelemään myös politiikan taloustieteen kysymysten parissa. Hän on tutkinut mm. kuntaliitosten taloudellisia ja poliittisia vaikutuksia sekä äänestämistä ja sen seurauksia. Tällä hetkellä keskeiset kiinnostukset kohteet ovat poliittinen valikoituminen ja vaalijärjestelmät, sekä julkiset hankinnat. Jannella on tieteellistä julkaisutoimintaa kilpailutaloustieteen, julkistalouden, mikroekonometrian ja politiikan tutkimuksen aloilta.

Janne on osallistunut aktiivisesti taloustieteen laitosten jatkokoulutustoimintaan Turussa, ja Helsingissä KAVA:n, HECER:in ja Helsinki GSE:n puitteissa. Hän on organisoinut tutkimusseminaareja jatko-opiskelijoille ja osallistunut useiden väitöskirjatöiden ohjaukseen. Janne on opettanut kilpailutaloustiedettä, julkistaloutta, politiikan tutkimusta ja mikroekonometriaa useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yliopistoissa.

Akateemisen tutkimuksen lisäksi Janne on kirjoittanut lukuisia raportteja politiikan teon tueksi esimerkiksi kuntataloudesta ja julkisista hankinnoista. Hän on osallistunut aktiivisesti näihin aihepiireihin liittyvään julkiseen keskusteluun mediassa. Hän on toiminut asiantuntijana mm. asfaltti- ja metsäkartellitapausten sekä maitoalan saalistushinnoittelun oikeudenkäynneissä. Janne on International Tax and Public Finance -lehden associate editor (2017-) ja Journal of the Finnish Economic Association -lehden editor (2020-).