Tutkijaesittely: Johtava tutkija Tuomas Matikka
Haastattelimme VATT:n tutkijaesittelyiden sarjassa Tuomas Matikkaa. Lue täältä, mitä Tuomas tutkii.
Esittelisitkö itsesi?
Olen Tuomas Matikka ja toimin VATT:ssa johtavana tutkijana sekä tutkimusohjaajana sosiaaliturva, verotus, ja tulonjako tutkimusteemassa. Väittelin Tampereen yliopistosta tohtoriksi vuonna 2015. Tulin VATT:iin tutkijaksi jo vuonna 2012, eli tänä syksynä tulee kymmenen vuotta talossa täyteen.
Mitä tutkit parhaillaan?
Parhaillaan olen aktiivisesti mukana hankkeessa, jossa tutkitaan yrittäjien tulokehitystä ja miten yrittäjyys vaikuttaa tuloliikkuvuuteen. Toisessa käynnissä olevassa hankkeessa tutkimme, miten sosiaaliturvan maksaminen ja eritoten sosiaaliturvan maksupäivät vaikuttavat ihmisten kulutukseen. Pyrimme selvittämään, onko kulutus tasaisempaa, jos sosiaalietuuksien saanti on jaettu useammalle päivälle.
Juuri äskettäin saimme myös loppuun yhteisveronalennusten vaikutuksia koskevan tutkimuksen, joka hyväksyttiin juuri julkaistavaksi akateemisessa ”Journal of Public Economics ” -julkaisussa. Sitä tässä on nyt juhlittu. Tutkimus julkaistaan loppukesästä tai alkusyksystä.
Mitä aiota jatkossa tutkia?
Seuraavaksi aloitamme hankkeen, jossa tutkitaan yrittäjien sosiaaliturvaa ja yrittäjän eläkevakuutuksen vaikutuksia, sekä sitä miten yrittäjien riskit ja mieltymykset vaikuttavat julkiseen sosiaaliturvaan ja sen kattavuuteen.
Mihin taloustieteelliseen kysymykseen haluaisit vastauksen juuri nyt ja miksi?
Tähän kysymykseen on vaikeaa antaa oikeaa vastausta. Taloustieteessä tutkitaan ihmisiä ja ihmisten käyttäytymistä, ja ihmiset, instituutiot ja yhteiskunnat muuttuvat koko ajan. Eli kysymykset ja vastaukset elävät jatkuvasti.
Omalla tutkimusalallani yrittäjien sosiaaliturvaan ja sosiaaliturvajärjestelmiin liittyen minua kiinnostaa, miten haitallinen valikoituminen näkyy julkisessa sosiaalivakuuttamisessa. Se tarkoittaa tilanteita, joissa ei-toivotut kuluttajat tai tuotteet valikoituvat markkinoille ja syntyy erilaisia moraalikatoja.
Haluaisin tietää, mitkä niiden vaikutukset ovat ja miten niiden perusteella pitäisi tätä sosiaalista vakuutusjärjestelmää kehittää. Seuraavassa hankkeessa yritämme ainakin yrittäjien osalta toivottavasti oppia jotakin tästä aiheesta.
Jos näihin kysymyksiin saataisiin vastauksia, niin mitä se mahdollistaisi?
Jos haitallisilla valikoitumisilla ja moraalikadoilla on tai ei ole vaikutuksia, niin se on tärkeää huomioida aivan perusperiaatteista lähtien, kun sosiaalivakuutusjärjestelmiä rakennetaan. Tästä on ollut todella vaikea saada empiiristä näyttöä aikaisemmin, ennen kaikkea yrittäjien osalta. Yrittäjille julkinen sosiaalivakuuttaminen on usein muutenkin monimutkainen ja hankala kysymys, joten olisi hienoa, jos tietäisimme tästä enemmän.
Tuomas Matikka
Blogi
Blogit
Sosiaaliturva
Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako
Tulonjako ja eriarvoisuus
Verotus