Strategisen tutkimuksen neuvostolta jatkorahoitus ilmastopolitiikan yhteiskunnallisten vaikutusten selvittämiseen
VATT:n tutkimus ilmastopolitiikan vaikutuksista energian hintaan ja teollisuusyritysten kilpailukykyyn sai strategisen tutkimuksen neuvostolta jatkorahoituksen vuosille 2023–2026. Tutkimus on osa monitieteellistä 2035Legitimacy-hanketta, joka selvittää Suomen 2035 hiilineutraalisuustavoitteen yhteiskunnallisia vaikutuksia ja hyväksyttävyyttä.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi 2035Legitimacy -hankkeelle kolmeksi vuodeksi noin 3 miljoonan euron jatkorahoituksen, josta Marita Laukkasen johtaman VATT:n osahankkeen osuus on noin puoli miljoonaa.
2035Legitimacy-tutkimus perustuu ajatukseen, että hiilineutraalisuustavoitetta ei voi ajaa väkisin läpi demokraattisessa hyvinvointivaltiossa, vaan se edellyttää laajamittaista yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä sekä tukea eri toimijoiden keskuudessa. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa keinoja parantaa ilmastopolitiikan hyväksyttävyyttä erityisesti tavallisten kansalaisten näkökulmasta. Monitieteellisessä konsortiossa työskentelee taloustieteilijöiden lisäksi myös oikeus- ja ilmastotieteilijöitä sekä ympäristöpolitiikan tutkijoita.
Marita Laukkasen johtama osahanke selvittää mm. ilmastotoimien vaikutuksia polttoaineiden hintoihin ja keinoja kompensoida hinnannousua kuluttajille sekä päästöjen hinnoittelun vaikutusta teollisuusyritysten menestykseen ja työllisyyteen.
Strategisen tutkimuksen neuvosto myönsi 12. kesäkuuta jatkorahoituksen yhdeksälle konsortiolle sekä kahdelle ohjelmajohtajalle STN:n CLIMATE- ja LITERACY-ohjelmissa. Rahoitusta myönnettiin yhteensä 27 miljoonaa euroa, keskimäärin 3 miljoonaa euroa konsortiota kohti.
Lisätietoja hankkeesta: https://2035legitimacy.fi/
Marita Laukkanen
Elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto ja ympäristö
Strateginen tutkimus
Suomen Akatemia
Uutinen
Uutiset ja tiedotteet
Ympäristö, energia ja ilmastopolitiikka
energia, ilmasto ja ympäristö
energia- ja ilmastopolitiikka
ilmasto
ilmastopolitiikka
kilpailukyky
tulonjako
tulonjako ja eriarvoisuus
yritysten kilpailukyky