Aluetuki siirtää taloudellista toimeliaisuutta, ei luo sitä lisää
VATT:n uusi tutkimus osoittaa, että alueellisten tukitoimien kokonaistaloudelliset vaikutukset voivat olla vähäiset tai jopa negatiiviset. Tutkimuksessa havaittiin, että työllisyys kasvaa tuetuilla alueilla tukea ilman jäävien alueiden kustannuksella. Lisäksi työllisyysvaikutukset katosivat kokonaan, kun tukitoimet päättyivät. Tulokset viittaavat siihen, että kokonaistyöllisyyden lisäämisen kannalta alueelliset tukitoimet ovat usein tehotonta politiikkaa.
Kuva: Terry Kearney (cropped)
Julkista rahaa suunnataan monissa maissa alueille, jotka kärsivät heikosta talouskehityksestä ja korkeasta työttömyydestä. Alueellisilla tukitoimilla voi kuitenkin olla merkittäviä kielteisiä vaikutuksia niille alueille, jotka jäävät ilman tukea. Tukitoimien nettovaikutukset voivat tällöin olla olemattomat ja kokonaistaloudelliset vaikutukset jopa kielteiset.
VATT:n Elias Einiön ja London School of Economicsin professori Henry Overmanin tutkimuksessa selvitettiin Englannissa vuosina 2006–2011 tehtyjen alueellisten tukitoimien vaikutuksia 30 huono-osaisuudesta ja heikosta taloudellisesta kehityksestä kärsineen alueen työllisyyteen ja yritystoimintaan. Näille alueille suunnattiin £418 milj. rahoitusta Local Enterprise Growth Initiative (LEGI) -ohjelman kautta. Tutkimuksessa selvitettiin työllisyyden muutoksia tukialueen rajoilla luomalla kilometrin levyisiä vyöhykkeitä rajan sisä- ja ulkopuolella. Työllisyyttä seurattiin politiikkatoimen alkamisesta sen päättymiseen asti.
Tutkimuksessa osoitetaan ns. läikkymisvaikutus (spillover) paikallisilla markkinoilla: kun tukitoimet osoitetaan yhteen osaan taloutta, tukia ilman jäävä osa kärsii siitä. Einiö ja Overman osoittavat tukitoimien nettovaikutukset työllisyyteen mitättömiksi: parantunut työllisyys tuen kohteena olevalla alueella johti lähialueiden työllisyyden heikentymiseen.
Nämä vaikutukset eivät olleet pitkäaikaisia vaan ne katosivat välittömästi politiikkatoimen päätyttyä. Tämä löydös on linjassa aikaisemman tutkimustiedon kanssa, jonka mukaan suuretkaan alueelliset tukitoimet eivät tuota pitkäaikaisia vaikutuksia.
Tutkimuksessa osoitetaan myös, että työpaikkojen siirtymävaikutusten vuoksi alueellisten tukitoimien vaikuttavuutta ei pitäisi arvioida vertaamalla tukialuetta sen lähimpiin naapurialueisiin, sillä se johtaa ylioptimistisiin vaikuttavuusarvioihin.
Tutkimustulos viittaa siihen, että Suomen laajamittaiset alueelliset toimenpiteet, kuten tukialueisiin liittyvät elinkeino- ja investointituet, voivat olla kallista ja tehotonta politiikkaa, jos tavoitteena on lisätä kokonaistyöllisyyttä.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Elias Einiö, puh. 0295 519 408, elias.einio (at) vatt.fi
Julkaisu:
The (Displacement) Effects of Spatially Targeted Enterprise Initiatives: Evidence from UK LEGI
VATT Working Papers 71
Tiedote
Tiedote
Yritystoiminnan sääntely ja kansainvälinen talous
aluepolitiikka
aluetuet
politiikkatoimenpiteet
politiikkatoimien vaikutusten arviointi
työvoimapolitiikka
yritystuet