Jarkko Harjulle ja Tuomas Kososelle Young Economist Award
Palkitussa paperissa arvioidaan ravintoloiden arvonlisäverotuksen vaikutuksia kuluttajahintoihin, myytyjen ravintola-aterioiden määrään ja alan työllisyyteen.
Tutkimuksessa vertaillaan suomalaisia ravintoloita ruotsalaisiin ravintoloihin. Molemmissa näissä maissa, sekä Ruotsissa että Suomessa, on viime aikoina alennettu ravintoloissa myytyjen aterioiden arvonlisäkantaa. Tulosten mukaan nämä alennukset laskivat ravintolassa myytyjen aterioiden keskimääräisiä kuluttajahintoja vain vähän. Lisäksi havaittiin, että aterioiden kysyntä ei lisääntynyt merkittävästi, eikä alan työllisyys myöskään kasvanut.
Tuloksista voidaan päätellä, että ravintoloissa tarjoiltujen aterioiden myynnin määrä on melko joustamaton hinnan suhteen. Lisäksi arvonlisäkantojen alentamisella ei saavutettu sille asetettuja tavoitteita kysynnän ja työllisyyden lisäämisestä.
Palkinto myönnettiin IIPF:n seminaarissa Luganossa 23.8.2014.
Lisätietoja:
Jarkko Harju, jarkko.harju (at) vatt.fi
Linkit:
Palkinnosta enemmän IIPF:n verkkosivuilla
Tutkimus: The inefficiency of reduced VAT rates: Evidence from restaurant industry
Jarkko Harju
News
Press release
Social security, taxation and inequality
behavioural responses
corporate taxation
service sector
small and medium-sized enterprises
tax reforms
taxation
value added tax