Simon Lapointe

Simon Lapointe

Specialforskare, PhD (Econ.)

Forskningsområden: utbrytningar och konflikter empiriska och experimentella metoder fiskal konkurrens offentlig ekonomi politik och nationalekonomi

simon.lapointe@vatt.fi

Tel. +358 295 519 501

Simon Lapointe är postdoktoralforskare på VATT. Hans forskningsteman är den offentliga ekonomin och politisk ekonomi. I sin senaste forskning har Simon fokuserat på etnisk och språklig mångfald i samband med upplösning av kommunala sammanslutningar. Han har också sysslat med experimentell forskning kring upplösning av regionala sammanslutningar samt samarbete mellan olika etniska grupper.

Ett av Simons forskningsteman är fiskal konkurrens, med speciell fokus på hur områden använder statsbidrag som konkurrensmedel för att locka företag. Han undersöker också hur den politiska polariseringen i olika länders parlament inverkar på de offentliga utgifterna.

Före VATT har Simon avlagt gemensam PhD-examen i ekonomi vid universiteten i Fribourg i Schweiz och i Avignon i Frankrike. Som doktorand var han gästforskare på Harvard Institute for Quantitative Social Science, Toulouse School of Economics och Aix-Marseille School of Economics. Simon är ekonomie kandidat från universitetet i Ottawa och magister från London School of Economics.

Simons tidigare arbetserfarenhet inkluderar den kanadensiska tankesmedjan Centre for the Study of Living Standards, där han arbetade som ekonom. Han har också arbetat med analys av internationell handel på forskningsenheten vid Kanadas parlament.