Marita Laukkanen

Marita Laukkanen

Ledande forskare, forskningsledare, PhD

Forskningsområden: näringspolitik energisystem energipolitik klimatpolitik nya teknologier

Aktuella projekt: BCDC Energy

[email protected]

Tel. +358 295 519 429

Energi, miljö och klimatpolitik

Visa forskarens sida

Marita Laukkanen är ledande forskare och forskningsledare vid Statens teknologiska forskningscentral (VATT) och docent i ekonomi vid Helsingfors universitet. Maritas forskningsområde är energi- och klimatfrågor. Hon är specialiserad på bedömning av följderna av energi- och näringspolitik, införande av nya tekniker samt internationellt klimatsamarbete.

För närvarande undersöker Marita förändringar i energisystemet till följd av bekämpningen av klimatförändringen, såsom ökad småproduktion av el med solel, och utnyttjande av varierande förnybar energi som en del av energisystemet. Marita undersöker även effekterna av energibeskattningen på företagens konkurrenskraft och ökad ojämlikhet mellan olika regioner.

Marita har arbetat på VATT sedan 2010. Hon är PhD från University of California (Berkeley) och har internationell arbetserfarenhet från det italienska forskningsinstitutet Fondazione Eni Enrico Mattei samt från Massachusetts Institute of Technology och Toulouse School of Economics. 2016-2019 var hon medlem i Finlands Klimatpanel.