Terveydenhoitopalvelujen kilpailu voi johtaa kilpavarusteluun

Tekijät: Tanja Saxell

Julkaisu: VATT Policy Brief 4-2014

Päiväys: 17.12.2014

Tiivistelmä

Julkisten terveydenhuollon palveluntuottajien välistä kilpailua on viime vuosina vapautettu useissa maissa. Suomessakin on otettu varovaisia askelia kilpailun suuntaan. Vuosina 2011 ja 2014 tehdyt uudistukset lisäsivät potilaan valinnanvapautta julkisessa terveydenhuollossa. Uudistuksilla on haluttu parantaa potilaiden asemaa ja kannustaa tuottajia kehittämään toimintaansa. Potilaan vapaus valita ja tuottajien välinen kilpailu voivat oikein toteutettuina hyödyttää potilaita ja koko yhteiskuntaa.

Jos kuitenkin potilaiden vapaus valita lisääntyy ilman, että valtion päätöksentekijät kiinnittävät huomiota tuottajien investointeihin, voi seurata tuottajien välinen kilpavarustelu ja terveydenhuoltomenojen tarpeeton kasvu. Terveydenhuollossa kilpavarustelu on sitä, että tuottajat tekevät yhteiskunnalle liiallisia tai turhia investointeja, jotka maksavat enemmän kuin, mitä potilaat investoinneista hyötyvät.

Potilailla täytyy olla käytettävissään kattavaa, vertailukelpoista tietoa palveluista voidakseen valita tarpeisiinsa sopivimmat palveluiden tuottajat. Tieto auttaa potilasta valitsemaan hoitopaikan ja potilaiden valinnat voivat kannustaa tuottajia kehittämään toimintaansa. Palveluiden tuottajien toimintaa koskevan, mahdollisesti sirpaleisen tai epätarkan, tiedon julkaisu voi kuitenkin johtaa myös palveluiden laadun heikkenemiseen.

Tutkimuksen pääteemat: Julkiset palvelut ja paikallinen julkistalous