Muuttamisen verottaminen jumiuttaa asuntomarkkinoita

Tekijät: Teemu Lyytikäinen

Julkaisu: VATT Policy Brief 3-2013

Päiväys: 5.11.2013

Tiivistelmä

Asuntokauppojen varainsiirtovero kiristyi maaliskuussa 2013. Veron kiristyminen lisää muuttamisesta aiheutuvia kustannuksia. Useat luotettavat ulkomaiset tutkimukset osoittavat, että varainsiirtovero vähentää merkittävästi muuttamista ja asuntokauppoja. Tutkimusten perusteella voidaan arvioida, että yhden prosenttiyksikön nousu varainsiirtoverossa vähentää asuntokauppoja Suomessakin noin 10–20 prosenttia.

Muuttamisen väheneminen johtaa siihen, että ihmiset asuvat perhekokoon, tuloihin ja työpaikan sijaintiin nähden huonosti sopivissa asunnoissa. Tästä aiheutuu kotitalouksille kiusaa ja asuntokanta on tehottomassa käytössä. Varainsiirtoveroa voidaan pitää myös epäoikeudenmukaisena. Ne, jotka ovat pakotettuja muuttamaan eron tai työpaikan menetyksen takia, maksavat enemmän veroa.

Kirjoituksessa perustellaan, miksi varainsiirtoveron aiheuttama haitta on suuri suhteessa siitä saataviin verotuloihin. Esimerkiksi kiinteistöveroilla ja omistusasumisen tukia leikkaamalla voitaisiin kerätä sama verotulo selvästi pienemmällä haitalla.

Tutkimuksen pääteemat: Sosiaaliturva, verotus ja tulonjako